kontynuowanie nauki - art. 146 ust. 4 - Stare tematy

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 23 wrz 2013, 15:24

hehe, przytoczyłam ustawę o pomocy społ. ale to tak samo interpretuję. na czas nauki. tak jak napisałam wyżej. nie upieram się. łatwiej by mi było wypłacać do końca roku szklolnego/akademickiego
~Dora

Napisano: 23 wrz 2013, 22:38

Zgodnie z ustawą o systemie oświaty rok szkolny trwa do 31 sierpnia i tak przyznajemy pomoc.
~Edyta

Napisano: 24 wrz 2013, 12:38

czyli, Edyta, jak ktoś kończy naukę, np. w szkole to i tak wypłacasz zawsze do 31 sierpnia?
~Dora

Napisano: 24 wrz 2013, 14:37

1/ hmm a jak piszecie sentencje decyzji ?

\"przyznać Panu/i xxx pomoc na kontynuowanie nauki w wysokości po xx zł miesięcznie w okresie od xx do czasu ukończenia nauki na ... ( dana szkoła ) nie dłużej niż do ukończenia 25 lat\"
może by to jakoś zmodyfikować po ten rok szkolny ?

2/ jaką rangę mam u was program usamodzielnienia ?
~Tomasz

Napisano: 24 wrz 2013, 22:48

Zapisy programu są bardzo ważne. Przy każdej zmianie powinny być naniesione stosowne zmiany i zatwierdzone przez dyrektora mopr. Pomoc przyznajemy na rok szkolny lub akademicki. Nawet jak osoba nie zamierza się dalej uczyć dajemy do 31 sierpnia br.
~Edyta

Napisano: 25 wrz 2013, 11:25

Dokładnie jak ~Edyta pisze my też tak robimy. Ustawa mówi wyraźnie, że przyznaje się na rok szkolny, akademicki.
Nie będę się powtarzała, bo co miałam napisać już napisałam.

My w decyzji podajemy zakres np. jeśli chodzi o rok szkolny 2013/2014 to piszemy, że przyznajemy na okres od 01.09.2013r. do 31.08.2014r.

Oczywiście decyzja decyzją, ale jeśli w trakcie nauki wychowanek zostaje skreślony to jest już inna sytuacja, dlatego niezależnie od przyznania trzeba sprawdzać czy wychowanek chodzi do szkoły i żądać zaświadczenia (lub samemu o nie wystąpić).

~Kasia2

Napisano: 25 wrz 2013, 12:32

ok. zazdroszczę, że tak robicie. u nas to nie przechodzi. tropię każdego wychowanka z końcem roku czy z inną obroną...
~Dora

Napisano: 25 wrz 2013, 13:32

~Dora na zakończenie roku oczekuję od wychowanków albo świadectwa albo świadectwa że zostali promowani do następnej klasy lub zaświadczenia o ukończeniu szkoły policealnej. Zależy od sytuacji. Jest to dla mnie podstawa, że mogę wypłacić za lipiec i sierpień.
~Kasia2

Napisano: 25 wrz 2013, 15:32

ja głównie bazuję tylko na zaświadczeniach na początku każdego semestru (wg ustawy). dopiero jak mi ktoś nie donosi zaświadczenia wszczynam postępowanie itd.
wiesz, Kasiu2, ja jestem czepliwa. dało się pewnie zauważyć w innych wątkach - nie jestem pewna czy można żadać (chociaż u nas też tak sie czasem praktykuje) np. świadectw - czy to juz nie jest jakieś przekroczenie jeśli chodzi o ochronę danych osobowych... czy to już nie są dane wrażliwe? ustawa pozwala na pozyskanie zaświadczenia min. raz na pół roku. ja bym na przykład nie chciała żeby jakieś urzędy wnikały w moje oceny, to moja prywatna sprawa jak się uczę, jak jestem zdolna czy tępa... i czy chodzę na religię czy nie... co innego zaświadczenie co innego świadectwo. ale może przesadzam. każdy ma inne nastawienie co do ochrony danych osobowych. ale na pewno pracownicy socjalni mają tendencję do nadmiernej ingerencji w prywatność klientów czy to jest do czegosś potrzebne czy nie. ja głównie (jeśli by to tylko ode mnie zależało) pozyskiwała tylko te informacje, o których ściśle mówi ustawa
~Dora

Napisano: 25 wrz 2013, 15:56

no a jeśli nie jest promowany to nie wypłacasz w wakacje???
~lola

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x