Mądre głowy potrzebuje pomocy. Mam Panią która złożyła wniosek o zasiłek rodzinny, mąż pracuje zawodowo za granicą. Umowę miał do końca listopada 2022r. Wysłałam wniosek o UW, wystawili decyzję że w okresie od 01.12.2022r. do 31.10.2023r. nie znajdują zastosowania przepisy o koordynacji. Pani dostarczyła w marcu b.r umowę męża że podjął zatrudnienie od 01.03.2023r. na terenie Niemiec. Proszę o pomoc co mam zrobić? Tzn czy wysłać samą umowę do UW? Czy przyjąć od Pani nowy wniosek z załącznikami i dopiero przesłać do UW?
A wydałaś decyzję przyznającą od XII/22 do X/23 i ją realizujesz ?
Jak tak to masz art.23b ust.2. W przypadku przebywania osoby uprawnionej do świadczeń rodzinnych lub członka rodziny tej osoby lub rodzica dziecka w dniu wydania decyzji ustalającej prawo do świadczeń rodzinnych lub po dniu jej wydania poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej w państwie, o którym mowa w ust. 1, organ właściwy występuje do wojewody o ustalenie, czy w sprawie mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, przekazując niezbędne dokumenty, w tym informacje dotyczące sprawy.
Wysyłasz normalne zapytanie do Wojewody wraz z dokumentami. Oni odeślą, że jest kondygnacja i każą uchylić twoją decyzje od marca 2023 r.