SP niebieska karta - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 09 mar 2023, 8:27

Mam wniosek na sp syn na ojca,żona niepełnosprawnego Pana żyje, jest na emeryturze nie ma orzeczenia. Syn - kawaler nie pracuje, jest zarejestrowany w UP, opieka polega na wożeniu ojca do lekarza. Pan niepełnosprawny jest osobą bardzo konfliktową, w urzędzie do każdego na jakieś pretensje oczywiście niesłuszne, sam nie wie czego chce, wypisuje jakieś głupie pisma, wydzwania,jest strasznie uciążliwy. Po wniosek na SP nie przyszedł syn tylko on, a wniosek przyniosła jego żona. Ponadto w rodzinie była założona niebieska, gdzie Pan niepełnosprawny był sprawcą a ofiarą jego żona.
Oczywiście dam odmowę, ale mam pytanie czy w uzasadnieniu mogę dodatkowo napisać o tej niebieskiej karcie, bo na razie wiem o tym nieoficjalnie?.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 09 mar 2023, 8:31

uchwała NSA zaorała temat takich wniosków, w sumie możesz się ograniczyć tylko do niej w uzasadnieniu ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 09 mar 2023, 8:58

Mam zamiar dać odmowę ze względu na to, że żyje żona, tylko nie wiem, czy to wystarczy SKO. Bo odwołanie będzie na 100 %.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 09 mar 2023, 9:15

Tom mówi dobrze uchwała zaorała jednak jako organy mamy obowiązek wywalić wszystkie armaty jakie mamy jeżeli są podstawą do odmowy.
Czemu nie chce się przywalić opieki oraz braku związku przyczynowo skutkowego pomiędzy rezygnacją/niepodejmowaniem zatrudnienia skoro sama piszesz "opieka polega na wożeniu ojca do lekarza" ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 09 mar 2023, 9:28

Ja chcę dać dać odmowę nie tylko na podstawie pierwszeństwa opieki, napiszę też o synu, który tej opieki nie sprawuje, bo Pan niepełnosprawny dobrze sobie radzi, ale nie wiem czy wyciągać jeszcze tą niebieską kartę czy dać sobie spokój.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 09 mar 2023, 9:53

Mnie zawsze uczono, że niebieska karta to szczególny przypadek i tu nie ma takiej możliwości korzystania z danych jak z pomocy społecznej. Ogólnie Zespół Interdyscyplinarny ds. Przeciwdziałania Przemocy w Rodzinie to jest odrębny twór i nie jest częścią OPS.OPSy na chwilę obecną obsługują tylko technicznie ten Zespół. Bez upoważnienia włodarza aby uzyskać dostęp do danych z niebieskiej karty trzeba oficjalnie wystąpić z podstawą prawną o udostępnienie konkretnych informacji ze wskazaniem po co. To są dane szczególnie wrażliwie i nie można sobie z nich korzystać od tak. Ja osobiście bym nie opierał się bez podkładki pod to, że mam legalny dostęp do tych danych.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 09 mar 2023, 10:34

Dzięki, mam sporo argumentów żeby dać odmowę. Poza tym co bym nie napisała to i tak będzie odwołanie, krzyk, skargi i sama nie wiem co jeszcze.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 09 mar 2023, 10:36

o jakiej uchwale mowa? rzućcie sygnaturę, poproszę :mrgreen:
Honor@t@
Praktykant
Od: 01 wrz 2022, 20:09
Zajmuję się: SR I INNE

Napisano: 09 mar 2023, 10:39

sygn. akt I OPS 2/22 z dnia 14 listopada 2022 r.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 09 mar 2023, 12:01

W uzasadnieniu decyzji nie możesz ruszać niebieskiej karty. Ale pracownik socjalny jak dobrze zrobi wywiad i opisze sytuację oraz "potrzeby" niepełnosprawnego to SKO - wyciągnie właściwe wnioski.
Ja w takich przypadkach opisuję na czym polega opieka, jakie czynności wykonuje opiekun i też piszę, że rodzaj i charakter sprawowanej opieki nie wymaga rezygnacji z pracy zarobkowej przez opiekuna.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x