Sp odmowa, ponowny wniosek - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 09 mar 2023, 11:57

Osoba złożyła na SP w XI 2022, córka na matkę, dostała odmowę w XII, nie odwołała się, prawdopodobnie przegapiła termin, nie wiadomo dokładnie. Dziś składa ponowny wniosek, nic się w tej sprawie nie zmieniło. Czy normalnie rozpatruję sprawę jeszcze raz,mimo że nic się nie zmieniło, czy odmawiam wszczęcia??? Ewentualnie ktoś może coś innego podpowie??? Pliss.
dorota202
Starszy referent
Od: 23 maja 2017, 11:00
Zajmuję się: Św/FA

Napisano: 09 mar 2023, 12:10

Masz tu świeżynkę z dokładnie takim samym przypadkiem
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/F164854068

"Zdaniem Sądu organ nie mógł jednak ocenić, czy wniosek z dnia 30 marca 2022 r. dotyczył sprawy tożsamej ze sprawą rozstrzygniętą decyzją z dnia 23 lutego 2022 r. bez przeprowadzenia postępowania w tym zakresie, a zatem nie zachodziły przesłanki do wydania postanowienia o odmowie wszczęcia postępowania, bowiem wszędzie tam, gdzie trzeba przeprowadzić postępowanie w zakresie oceny przesłanek jego prowadzenia, brak jest podstaw do zastosowania art. 61a § 1 k.p.a. Niedopuszczalna jest bowiem rozszerzająca wykładnia instytucji odmowy wszczęcia postępowania. W sytuacji, gdy w toku postępowania organ ustali, że sprawa (tożsama) została uprzednio rozstrzygnięta decyzją ostateczną, powinien wydać decyzję o jego umorzeniu."
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 09 mar 2023, 12:23

Ja miałam bardzo podobną sprawę... nie dało się kobiecie wytłumaczyć, że sprawy są tożsame. Złożyła wniosek... ale do wniosku dołączyła zaświadczenie lekarskie o pogorszeniu stanu zdrowia niepełnosprawnego.Chciała udokumentować zmianę sytuacji aby wykluczyć tożsamość postępowania.
Też miałam dylemat co zrobić...odmowę wszczęcia/umorzenie postępowania... a kobieta koniecznie chciała się odwołać.
Dla własnego spokoju sumienia po przeprowadzeniu całego postępowania zrobiłam decyzje odmowną i w uzasadnieniu zaznaczyłam ,że wcześniejsze postępowanie zakończyło się ostateczna decyzją , żę klientka nie skorzystała z prawa do wniesienia odwołania.

SKO uchyliło moją odmowę i umorzyło postępowanie z uwagi na tożsamość obu spraw.

Takim sposobem - "zrobiłam wszystko co mogłam" i kobieta nie miała do mnie pretensji.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 09 mar 2023, 12:28

u nas 2 sztuki takie, umorzenie postępowania, utrzymane
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 09 mar 2023, 15:38

Bardzo dziękuję wszystkim za odp, na pewno skorzystam!
dorota202
Starszy referent

Napisano: 09 mar 2023, 15:48

Skłaniam się ku umorzeniu, ale nie wiem czy dobrze zrobię. Myślę, że zrobię tak:
-wszczęcie
- wywiad
-umorzenie
CZY TAK MOŻNA???
dorota202
Starszy referent

Napisano: 09 mar 2023, 17:34

A czy na pewno stan faktyczny jest tożsamy ze stanem ustalonym poprzednio w roku 2022 ?
Dlaczego ta kobieta nie odwołała się do SKO ?
Może ktoś Jej zasugerował, żeby nie odwoływała się bo i tak przegra ?
" tożsamość sprawy administracyjnej zachodzi wówczas, gdy występują w niej identyczne podmioty i posiada ona ten sam przedmiot, objęty tym samym stanem prawnym, w niezmienionym stanie faktycznym "

a można w tym wypadku skorzystać z art. 154 § 1 k.p.a. ?
Decyzja ostateczna, na mocy której żadna ze stron nie nabyła prawa, może być w każdym czasie uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony.

Daj tej Pani (jeśli faktycznie - po wywiadzie - opieka nad matką jest tam wymagana i odpowiednio sprawowana) namiar na mnie to może pomogę Jej wygrać sprawę.
https://wykluczeniopiekunowiedoroslychon.wordpress.com/
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 10 mar 2023, 11:03

Czy o nietożsamości sprawy może świadczyć fakt, iż wniosek z 2022 dotyczył ustalenia prawa do ŚP w kwocie 2119 zł, natomiast wniosek z dnia dzisiejszego dotyczy ustalenia prawa do ŚP w kwocie wyższej, bo zmienionej Rozporządzeniem ?
Tak z ciekawości pytam. Może się mylę, więc proszę o merytoryczną odpowiedź.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 10 mar 2023, 11:36

Ja sie nie znam, może ktoś bardziej kompetentny odpowie?
dorota202
Starszy referent

Napisano: 10 mar 2023, 11:55

nie może, przedmiotem postępowania jest ustalenie uprawnień do świadczenia pielęgnacyjnego. Kwota to rzecz wtórna.

Tożsamość postępowań mamy wtedy gdy: te same podmioty decyzji, ten sam przedmiot decyzji, ten sam stan faktyczny, ten sam stan prawny.

Ja miałem np. sytuacje samozaorania - osoby wprost napisały w oświadczeniu, że sytuacja osoby niepełnosprawnej nie uległa zmianie i dalej sprawują opiekę opisaną we wniosku wcześniejszym....
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x