koordynacja a nienależnie pobrane świadczenie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 gru 2015, 9:49

klient pod koniec września zgłosił, że jego żona od czerwca pracuje w holandii, dołączył również jej oświadczenie o tym ile wyniosło jej wynagrodzenie netto w lipcu 2015 r. sprawa została przekazana do rops i dostaliśmy odpowiedź w jakich okresach zachodziła koordynacja. okazało się,że w przypadku najstarszego dziecka, które w lipcu skończyło 18 lat koordynacja zachodzi tylko w lipcu 15 r. a u pozostałych dzieci do końca okresu zasiłkowego. wypłaciliśmy klientowi zasiłek rodzinny w lipcu i sierpniu bo nie wiedzieliśmy, że żona przebywa za granicą. i teraz pytanie czy jeśli przy najstarszym dziecku zachodzi koordynacja tylko w lipcu ale wypłata zasiłku rodzinnego na niego nastąpiła również w sierpniu to gops teraz musi dochodzić zwrotu nienależnie pobranego świadczenia za ten miesiąc? bardzo proszę o pomoc
j14

Napisano: 30 gru 2015, 10:44

nikt nie odpowie? zapomniałam wcześniej napisać, że oczywiście po dodaniu dochodu uzyskanego za granicą miesięczny dochód rodziny na osobę został przekroczony i dlatego myślę, że trzeba dochodzić zwrotu świadczenia wypłaconego w sierpniu na najstarsze dziecko ale chcę się upewnić czy dobrze myślę
j14

Napisano: 30 gru 2015, 11:06

skoro masz postanowienie o koordynacji to uchylasz swoją decyzję od dnia od kiedy koordynacja zachodzi, po uprawomocnieniu decyzji wysyłasz ją do ROPS-u wraz z całą dokumentacją dotycząca tego okresu zasiłkowego i to oni dochodzą świadczeń nienależnie pobranych, ty nie robisz żadnych dochodów uzyskanych i nie wydajesz decyzji o nienależnie pobranych świadczeniach
iws

Napisano: 30 gru 2015, 11:19

No tak, zrobiłam tak ale otrzymałam z rops informację, że w przypadku najstarszego dziecka koordynacja zachodziła tylko w lipcu 2015 r., marszałek dochodzi zwrotu NP tylko wtedy gdy zachodzi koordynacja więc jeżeli na najstarsze dziecko wypłacono zasiłek również w sierpniu kiedy ta koordynacja nie zachodziła tzn. chyba że gops jako organ właściwy powinien dochodzić zwrotu świadczenia na to dziecko wypłaconego w sierpniu?
j14

Napisano: 30 gru 2015, 11:47

to w takim razie wychodzi na to, że zr na to dziecko powinien być wypłacany do ukończenia 18-go roku życia, bo się nie uczyło?
iws

Napisano: 30 gru 2015, 12:00

uczyło się ale podejrzewam (i tylko podejrzewam bo nie dodzwoniłam się do rops o wyjaśnienie), że może koordynacja zachodzi tylko do ukończenia 18 roku życia albo wynika to z przepisów holenderskich że tylko do uzyskania pełnoletności jest prawo do śr
j14

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x