krus i oświadczenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 30 gru 2015, 8:54

jak u was załatwia krus osoby, które od dawna pobierają świadczenia pielęgnacyjne i w związku z tym nie składały wniosku o zaprzestaniu pracy w tamtym roku, u mnie powiedzieli kobiecie żeby sobie dalej sama opłacała składkę
olli

Napisano: 30 gru 2015, 13:04

a umnie krus wyrejestrował kobietę która nie składała takiego oświadczenia od dnia 1 listopada 2014 roku z ubepieczeń społecznych i zdrowotnych ( ta kobieta przyszła w tym roku w listopadzie z orzeczeniem dziecka bo odwoływała sie do sądu i zostały jej przyznane te 2 punkty do świadczenia pielegnacyjnego). Oczywiście dostała w naszym ośrodku decyzję przyznającą na śp. od 1.11.2014 r. do 2017 roku i co w takiej sytuacji zrobić , czy wyrównać jej składki społeczne od 01.11.2014 r. do dnia 30.09.2015 r. - ponieważ od 1.10.2015 r. krus objął ja ubezpieczeniem społecznym na podstawie art.16 ust.2 pkt 4 ustawy o ubezp. społ. rolników.
A co ze składkami zdrowotnymi ? - nie wiem co mam zrobić ubezpieczyć ją - od kiedy od dzisiaj bo dzisiaj była i oświadczyła , że nie ma ubezpieczenia zdrowotnego. Pytała również czy wyrównamy jej składki zdrowotne od listopada 2014 - bo inaczej pisze do burmistrza skargę.
Jeżeli ktoś miał taki przypadek to bardzo proszę o jakieś wskazówki w celu rozwiązania tego problemu.
z góry bardzo dziękuję.
Gość

Napisano: 31 gru 2015, 8:51

jednak nie mozna liczyć na tym portalu o jakkąkolwiek pomoc , tyle odsłon a żadnej pomocy w sprawie wyrównań do KRUS-u
Gość

Napisano: 02 sty 2016, 10:37

A ja się pytam. Gdzie Wy pracujecie? W OPS czy w KRUS ?
Gość

Napisano: 04 sty 2016, 10:44

W mojej opinii - niech pisze skargę. Jeżeli wyrejestrowanie z KRUS nie nastąpiło na skutek przedłużającego się postępowania, a w tym przypadku zapewne niezgłoszenia faktu mającego wpływ na świadczenia (objęcie ubezpieczeniem i pewnie jeszcze jednoczesne dopłaty do nich w związku z opieką), to jest to sprawa wyłącznie między KRUSem a klientem. To on jej odebrał składki, które, jak się okazuje, jej nie przysługiwały; na pewno to nie jest twoja sprawa i nie powinieneś się tym zajmować.

Składki zdrowotne możesz opłacać, zgodnie z przyjętą zasadą bez spłaty. Składki społeczne od biedy możesz spłacić w okresie, w którym nie była objęta z żadnego tytułu i pobierała świadczenie, ale oczywiście do ZUS, nie KRUS.
abc

Napisano: 04 sty 2016, 10:51

W listopadzie 2014r. obowiązywały oświadczenia, skoro złożyła to KRUS ją wyrejestrował, składki do wyrównania.
Gość

Napisano: 04 sty 2016, 11:09

oczywiściecie zgadzam sie,że w listopadzie 2014 roku obowiązywały oświadczenia, ale osoba ta złozyła takie oświadczenie dopiero w listopadzie 2015 roku - wydaje mi sie że KRUS powinien ją wyrejestrować od dnia złożenie tego oswiadczenia czyli od 11.2015 r. a nie rok do tytułu i i jeszcze ze składką zdrowotną.
Gość

Napisano: 04 sty 2016, 11:21

Ale jak ta kobieta do nich poszła i wyszło, że już w 2014r. pobierała świadczenie a oświadczenia już obowiązywały, może poproszono ją by oświadczyła, czy od listopada 2014r. pracowała w gosp. rolnym pomimo, że pobierała świadczenie związane z rezygnacją z pracy lub nie podejmowaniem zatrudnienia. I może oświadczyła zgodnie z prawdą, że ze względu na opiekę nie pracowała.
Gość

Napisano: 04 sty 2016, 12:43

Ale nie wnikaj. Ciebie interesuje, że osoba nie ma tytułu do składek i opłacasz je zgodnie z procedurami, które były stosowane od zawsze. Żadnych wyjątkowych zachowań. To że to w KRUS, to tylko tak na marginesie, bez związku dla sprawy.
abc

Napisano: 04 sty 2016, 12:51

ta kobieta nie pbierała w listopadzie 2014 żadnych świadczen dopiero w listopadzie 2015 roku przyznano jej świadczenie pielegnacyjne na rzecz dziecka z wyrównaniem od listopdada 2014 r. ( orzeczenie z odwołania ) i wtedy poszła do KRUS - i złożyła oświadczenie. Oświadczenie złożone z datą listodadową 2015 roku - ale napisała ,że nie pracuje w gospodarstwie rolnym od 01.11.2014 r.
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x