Koordynacja, dochod z Niemiec i kto ustala zwrot - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 lut 2017, 18:13

Pani poinformowała, że mąż pracuje w Niemczech od sierpnia 2016 roku. Przyniosła adres pracodawcy, męża i dochód za wrzesień 2016 rok w euro. Wiem, że pakuje te oświadczenia, umowę o pracę do Marszałka z zapytaniem czy zachodzi koordynacja. Po przeliczeniu na złotówki i doliczeniu w/w dochodu do dochodu rodziny widzę, że od października 2016 do końca stycznia 2017 są nienależnie pobrane. Co więc powinnam zrobić: poprosić ją ładnie żeby zechciała uchylić decyzje przyznające (bo pobiera 500+, rodzinne i zasiłek pielęgnacyjny) i wysłać zapytanie? Czy wysłać zapytanie o ten okres a swoją drogą ustalić NP?
ja:(

Napisano: 13 lut 2017, 22:19

wysłać zapytanie, poczekać na odp, uchylić w okresach podanych przez ROPS, po uprawomocnieniu dec uchyl, wysłać dokumenty z tamtych okresów, decyzje, oraz dec uchylające, nienależnie pobranych dochodzi Marszałek
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 14 lut 2017, 8:43

a czy uchylacie decyzje uchylające zasiłek , tzn tak żeby je uchylić z obrotu prawnego??? Czy coś takiego ?
kasia155

Napisano: 14 lut 2017, 9:12

ja przy koordynacji kiedyś uchylałem uchylające ponieważ nastąpiła zmiana okresów koordynacji
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem