problem z KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 13 lut 2017, 15:52

Witam. Bardzo proszę o pomoc.
Zastępuję od dzisiaj koleżankę i jak na złość same problematyczne sprawy mam.
1. Pani pobierała u nas zdo na tatę do 15.01.12017, ponieważ tato zmarł. Pani jest rolnikiem.Podlega ubezpieczeniu zdrowotnemu w KRUS przy żonie. Ale my odprowadzaliśmy za nią skł.emer-rent do KRUS.
Teraz Pani przyszła z wnioskiem na szo na mamę. I moje pytanie jest takie. Czy my nadal możemy odprowadzać za nią składki emer-rent do KRUS. Podejrzewam , że tak. Ale czy wziąć od niej jakieś oświadczenie czy dokumenty. W poprzednich aktach nic nie ma.
2. Pan pobiera u nas świadczenie pielęgnacyjne. Jest rolnikiem. Przyszedł do nas z prośbą o objęcie ubezpieczeniem emerytalno rentowym, ponieważ brakuje mu 2 lat do osiągnięcia niezbędnego okresu ubezpieczenia. Czy my możemy go ubezpieczyć w KRUSi czy wystarczy nam sama prośba strony oraz wniosek do KRUS o informację ile lat ma już opłaconych?
róźia

Napisano: 13 lut 2017, 15:53

wiem że to są podstawowe pytania ale w tej chcwili nawet nie mam kogo się poradzić. Bardzo Was proszę o rady.
róźia

Napisano: 13 lut 2017, 16:07

Ja robię tak. Jak ktoś chce być w KRUS to ja wydaję dec a dana osoba ma sie zgłosić do KRUS z tą dec do miesiąca czasu i wnioskować o ubezpieczenie, resztę załatwia KRUS i nas obciąża składkami.
Przy drugim przypadku - to od kiedy pobiera śp?
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 13 lut 2017, 16:19

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
św.pielęgnacyjne pobiera od bardzo dawna. ostatnia decyzja jest z 2014 r.
róźia

Napisano: 13 lut 2017, 22:14

Jeżeli śp jest pobierane od 2014 i pisał oświadczenie o zaprzestaniu pracy na gospodarstwie to się powinien zgłosić do KRUS a tam go wyrejestrują od daty rezygnacji z pracy na gospodarstwie, jeżeli takiego oświadczenia nie pisał to zostaje w KRUS na dotychczasowych warunkach, z kolei jeżeli ktoś składa nowy wniosek o świadczenia opiekuńcze to ma prawo wyboru pomiędzy ZUS a KRUS inni tego wyboru nie mają
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 14 lut 2017, 11:56

Czyli jeżeli pobiera śp od dawna to nie opłacany za nich składek? Bo strona dotychczas sama opłacała sobie składki w KRUS.My nie powinnyśmy opłacać?
róźa

Napisano: 14 lut 2017, 12:26

jeżeli dec była podjęta zanim trzeba było pisać oświadczenia o rezygnacji z pracy na gospodarstwie to gdy dana osoba była na obowiązkowym KRUS to tak powinna zostać. Nowy wniosek wtedy ma wybór gdzie chce być czy zus czy krus z tym że krus na innych zasadach niż do tej pory była
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 14 lut 2017, 14:44

to może taki przykład.Osoba ma decyzje z maja 2015r. Sama sobie opłaca składki na ubezpieczenie emerytalno rentowe w KRUS. I nie napisała oświadczenia o rezygnacji z prowadzenia gospodarstwa rolnego. Czy jest w takim przypadku możliwość, żebyśmy to my kontynuowali opłacane składek przez strone czy nadal musi robić to sama do RUS?
werka

Napisano: 14 lut 2017, 15:06

Powiem tak w 2015r to Strona już miała obowiązek takie oświadczenie napisać aby uzyskać świadczenie opiekuńcze, jak dla mnie nawet teraz powinna takie oświadczenie napisać z inf o rezygnacji z pracy na gospodarstwie co najmniej od daty przyznania tego świadczenia na obecnej dec (ale nie wiem czy do końca to jest prawidłowe) ale na dzień dzisiejszy jak krusowiec nie zrezygnował z pracy na gospodarstwie (jest to wymagane gdzieś od 2014r dokładnie nie pamiętam ale wtedy była zmiana przepisów) to i świadczenia nie powinien mieć
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 15 lut 2017, 9:39

Dziękuję za pomoc Marcelino.
W takim razie jeżeli mam taką sytuacje
Strona ma przyznane prawo od maja 2015 r. ma oświadczenie o tym, że rezygnuje z prowadzenia gospodarstwa, i sama odprowadza sobie składki do KRUS to mam bardzo namieszane?
Rozumiem, że w momencie otrzymania naszej dec powinna iść z tym do KRUS oni ją wyrejestrują a my opłacamy za nią składki w ZUS.
Ale jak to teraz odkęcić?
werka

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x