Koordynacja i nienależnie pobrane - pomóżcie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 23 lis 2017, 8:56

Witam wszystkich. Pracuję na zasiłku rodzinnym dopiero dwa miesiące i nie wszystko jeszcze wiem, a mam nie mały problem.
Otóż: Mamy Panią, która ma dwoje dzieci z byłym partnerem. Nic niby szczególnego ale... Pobierany był zasiłek rodzinny na stary okres zasiłkowy oraz dodatek na samotne wychowywanie na tą dwójkę. W tym roku przy składaniu papierów na nowy okres okazało się że były partner uznał dzieciaczki od lipca 2016 i nie zgłosiła nam tego. Wiem nienależnie pobrane ale szkopuł taki, że ten pan pracuje za granicą i nie żyją ze sobą w zgodzie. Nie chce udostępnić dokumentów za rok 2015 i nie mamy skąd ich pozyskać bo facet nie mieszka w Polsce.Dodam jeszcze że odbyła się sprawa o alimenty i mamy je przyznane od listopada tego roku a nie od momentu uznania. Żeby to było wszystko to super. Ale historii ciąg dalszy... miesiąc temu babka urodziła bliźniaki z nowym partnerem. żeby było weselej partner uznał dzieci ale nie chce z nią być więc babę pogoniliśmy żeby założyła sprawę wszystko jest w toku. Ale nowy już były partner również pracuje za granicą..... Mamy wnioski na rodzinne, 500+, becik, św. rodzinne, św. rodzicielskie. Czy znajdzie się ktoś kto mi choć trochę podpowie jak mam się do tego zabrać..... Bo kompletnie nie mam pojęcia :(
Nowa34
Referent
Od: 22 lis 2017, 12:14
Zajmuję się: ZR,FA,500+

Napisano: 23 lis 2017, 10:26

i nikt nie pomoże :(:(
Nowa34
Referent

Napisano: 23 lis 2017, 11:42

w sprawie o rodzinne na stary okres zapytalabym marszalka czy mialy zastosowanie pzrepisy o koordynacji - dopiero po ich odpowiedzi robilabym cokolwiek (a moze Marszalek bedize musial to robic za ciebie;-)) te nowe wnioski po urodzeniu blizniakow to zlozyla jako samotna ?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 23 lis 2017, 14:02

jeśli chodzi o bliźniaki to nie wpisała partnera do składu rodziny bo twierdzi że zwariował i założona jest sprawa w sądzie o alimenty to czekamy na wyroki. A jak nie mam papierów za rok 2015 to mogę posłać do Marszałka z tym co mam czyli wyrokiem alimentacyjnym i jakąś umową od sierpnia 2016 z Niemiec?
Nowa34
Referent

Napisano: 23 lis 2017, 14:12

no ja bym wyslala z tym co jest, moze nie wystarczyc, ale warto sprobowac;-)
a z nowymi wnioskami, jesli nie wpisala ojca dzieci do skladu rodziny i nie zaznaczyla,ze czlonek rodziny przebywa za granica, to wezwanie o dostarczenie tytulu i czekacie, chyba ze pani dolaczyla jakies dokumenty,ze ojciec tych blizniakow przebywa za granica..jesli by cos dolaczyla o tym to wyslalabym wniosek jednak do marszalka
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 23 lis 2017, 14:15

Bardzo dziękuje za pomoc. już mam przynajmniej jakiś kierunek :) pozdrawiam i miłego dnia
Nowa34
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x