Otóż: Mamy Panią, która ma dwoje dzieci z byłym partnerem. Nic niby szczególnego ale... Pobierany był zasiłek rodzinny na stary okres zasiłkowy oraz dodatek na samotne wychowywanie na tą dwójkę. W tym roku przy składaniu papierów na nowy okres okazało się że były partner uznał dzieciaczki od lipca 2016 i nie zgłosiła nam tego. Wiem nienależnie pobrane ale szkopuł taki, że ten pan pracuje za granicą i nie żyją ze sobą w zgodzie. Nie chce udostępnić dokumentów za rok 2015 i nie mamy skąd ich pozyskać bo facet nie mieszka w Polsce.Dodam jeszcze że odbyła się sprawa o alimenty i mamy je przyznane od listopada tego roku a nie od momentu uznania. Żeby to było wszystko to super. Ale historii ciąg dalszy... miesiąc temu babka urodziła bliźniaki z nowym partnerem. żeby było weselej partner uznał dzieci ale nie chce z nią być więc babę pogoniliśmy żeby założyła sprawę wszystko jest w toku. Ale nowy już były partner również pracuje za granicą..... Mamy wnioski na rodzinne, 500+, becik, św. rodzinne, św. rodzicielskie. Czy znajdzie się ktoś kto mi choć trochę podpowie jak mam się do tego zabrać..... Bo kompletnie nie mam pojęcia