Siostra złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na 31 letnią siostrę, która niepełnosprawność ma od urodzenia. Do wniosku dołączyła zaświadczenie z sądu o tym że została ustanowiona opiekunem prawnym dla całkowicie ubezwłasnowolnionej siostry.Ojciec ma emeryturę matka nie żyje. Czy przyznać tej Pani świadczenie pielęgnacyjne?
Witaj!
Mamy podobną sytuację.
Brat M jest opiekunem prawnym (swoich 2ch sióstr A,B o znacznym stopniu niepełnosprawności które mają prawo do renty).
Brat M chce ubiegać się o przyznanie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego na siostrę A.
Matka N która obecnie ma ustalone prawo do świadczenia pielęgnacyjnego otrzymała orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności, lecz ojciec K tego dziecko dostał orzeczenie o umiarkowanym stopniu.
Jak wybrnąć z tej sytuacji?
Na dodatek matka N obecnie stara się o ustalenie prawa do emerytury więc prawdopodobnie będzie miała od października.
Jak pomóc tej rodzinie aby otrzymała jakieś świadczenia z mopsu?
Ostatnio Brat M złożył w ośrodku 2 orzeczenia rodziców i chcialby pobierać świadczenie pielęgnacyjne na siostrę A na która matka ma ustalone prawo do śp.
Wymyślił też, że może by poszedł na SZO na swoją matkę ale kto wtedy wchodzi w skład rodziny i kogo dochody liczymy.
Może SZO na samą Siostrę A, po uchyleniu prawa do śp na matkę N? - kto wchodzi wtedy w skład: Brat M ubiegający się o SZO i siostra A?
Proszę po pomoc.
Mam wniosek na świadczenie pielęgnacyjne - siostra A złożyła na pełnoletnią siostrę B, oboje rodzice nie żyją. Siostra A jest ustanowiona opiekunem prawnym dla siostry B. Przedłożyła do wniosku orzeczenie o I grupie inwalidzkiej siostry, która ma zresztą prawo do renty rodzinnej w zbiegu z socjalną. Zawnioskowałam do ZUS o potwierdzenie od kiedy istnieje niepełnosprawność. Otrzymałam odpowiedź, że od urodzenia. Rozumiem, że po przedłużeniu aktów zgonu obojga rodziców, przeprowadzeniu wywiadu mogę przyznać jej ŚP na siostrę?