koordynacja - jej brak i dwa takie same wnioski

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
sanna
Referent
Zajmuję się: KDR
Kontakt:

koordynacja - jej brak i dwa takie same wnioski

Post autor: sanna »

A więc: Pani złożyła wniosek 01.04.2016r. i odesłałam go do ROPSU.Przyszła we wrześniu, że mąż już nie pracuje za granicą i ona chce złożyć wniosek tutaj i pobierać świadczenia. No to złożyła wniosek 01.09.2016r. - wydano decyzję na 3 dzieci, w tym na pierwsze.
Teraz przyszły mi dokumenty, że koordynacja nie zachodzi od 18.08.2016r. do nadal i muszę babie przyznać za sam sierpień z tego starego wniosku.
Jak to rozwiązać?? Po prostu że przyznaję? Co z tą decyzją z wniosku z września?
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: koordynacja - jej brak i dwa takie same wnioski

Post autor: kb »

przede wszystkim to drugi wniosek byl bezprzedmiotowy ...zakonczenie pracy za granica nalezalo przeslac do marszalka i czekac na rozpatrzenie pzrez niego pierwszego wniosku...a teraz to nie wiem , macie dwa wnioski na ten sam okres z tego pierwszy rozpatrzony a drugi rozpatrzony zle
sanna
Referent
Kontakt:

no tyle to wiem, że to jest źle zrobione. Dlatego pytam o jakieś rozwiązanie, bo nie mam pojęcia jak to załatwić.
sanna
Referent
Kontakt:

a umorzenie postępowania w części? Np przyznać jej za ten sierpień i od 01.09. umorzyć bo już ma od 01.09 wydaną decyzję
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

tez nie wiem, ja chyba uniewaznilabym w sko ta decyzje na drugi wniosek, potem umorzyla to postepowanie i wtedy na pierwszy wniosek wydala decyzje przyznajaca od momentu zakonczenia koordynacji do konca okresu zasilkowego
sanna
Referent
Kontakt:

czyli, żeby wydać kobiecie decyzję z wniosku, który mi przysłał ROPS muszę czekać na odpowiedź z SKO? czy mogę sobie wydać i wypłacać w międzyczasie?
ODPOWIEDZ