koordynacja matka z dzieckiem za granicą
-
- Praktykant
- Zajmuję się: 500 plus,fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
koordynacja matka z dzieckiem za granicą
Dzień dobry, czy ktoś miał taką sytuację, że UW kazał składać wnioski osobie która mieszka z dzieckiem za granicą? Matka z dzieckiem od urodzenia dziecka mieszka w Niemczech (dziecko ma obywatelstwo niemieckie, nie ma nadanego numeru PESEL), ojciec dziecka mieszka na naszym terenie, jest aktywny zawodowo. Wysłano do Pani do Niemiec wezwanie do złożenia w naszym ośrodku wniosków na zasiłek rodzinny od 2020 r. Rozmawiałam z UW powiedzieli, że na tym właśnie polega koordynacja i że jak ojciec jest w Polsce to zachodzi koordynacja i ta Pani ma złożyć u nas wnioski (nie ojciec bo on nie wychowuje dziecka), wpisać adres zamieszkania Niemcy i jeżeli ta Pani pracuje w Niemczech to koordynacja będzie i dostanie odmowę. Zapytałam co by było w sytuacji gdyby się okazało, że ta Pani nie pracuje w Niemczech czy wtedy po mimo tego, że tam mieszka koordynacji by nie było i Polska wypłacałaby jej świadczenia, powiedzieli, że tak jeżeli by nie było koordynacji i dochodowo załapali by się na zasiłek rodzinny to ja bym miała płacić na osobę która mieszka w Niemczech zasiłek rodzinny... Spotkał się ktoś z was z czymś takim ? Bo dla mnie to jest nie zrozumiałe.
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: koordynacja matka z dzieckiem za granicą
Spotkał się. Nie szukaj logiki. Nawet mam większy absurd bo wypłacam Pani z Czech zasiłek rodzinny przyznany przez Wojewodę ale wysyłamy do instytucji zagranicznej gdzie Pani ma nienależnie pobrane świadczenia.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: 500 plus,fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
Re: koordynacja matka z dzieckiem za granicą
aha czyli po prostu tak to wygląda. Dzięki za odpowiedźSzarak pisze: 21 sty 2025, 12:20 Spotkał się. Nie szukaj logiki. Nawet mam większy absurd bo wypłacam Pani z Czech zasiłek rodzinny przyznany przez Wojewodę ale wysyłamy do instytucji zagranicznej gdzie Pani ma nienależnie pobrane świadczenia.

Oprócz koordynacja matka z dzieckiem za granicą - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Rodzicielski Bułgaria
składka zdrowotna od ŚP
ŚP na nowych zasadach, a Specjalny Ośrodek Wychowawczy
Co gdy WZON przychyli się do stanowiska PZON po przedłużeniu ŚP na zaświadczenie
Ciaglosc zatrudnienia na przełomie dwoch okresow zasilkowych.
Wstrzymanie wypłaty renty rodzinnej
Awantura, Pani chce zwrócić ZP
rodzinne zł/zł, dochody męża a jgo śmierć
Jakie świadczenia się należą
świadczenie rodzicielskie
nowe śp na dwoje dzieci jaka sentencja przy podwyższe kwoty
ŚP uchylenie art. 163
dane EKSMOoN
e-Doręczenia - podpis elektroniczny ujawnia PESEL
Czy przysługuje zasiłek rodzinny ?
kształcenie i rehabilitacja 2023/2024