Koordynacja- proszę o pomoc - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 kwie 2017, 13:23

Witam.Proszę o pomoc- po raz pierwszy mam przypadek koordynacji.
MCPS odpowiedziało mi na pismo, w którym przekazywałam wniosek w ramach koordynacji, że Marszałek Województwa nie jest organem właściwym do orzekania w sprawie wniosku Pana na 500+, bo podlega ustawodawstwu na terenie innego kraju.
Co robic? Wydać decyzję odmowną na podstawie pisma, czekać na decyzję MCPS?
Gopsops
Praktykant
Od: 10 paź 2016, 11:25
Zajmuję się:

Napisano: 27 kwie 2017, 13:27

czekać, u mnie to oczekiwanie na wydanie decyzji przez ROPS po przesłanej informacji trwa już 2 miesiące
Honoratka
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 8:40
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Napisano: 27 kwie 2017, 13:52

jak marszałek napisał, że nie on jest organem właściwym, to raczej żadnej decyzji nie wyda.
Napisz, co dokładnie jest w orzeczeniu.
_Marta
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 13:02
Zajmuję się: dzśr

Napisano: 27 kwie 2017, 14:22

Nawiązując do pisma z dnia..... MCPS na podstawie..........w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego informuje, iż w przedmiocie wniosku o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego Pani ........... na dzieci ............................ nie mają zastosowania przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.
Z analizy akt wynika,że cała rodzina przebywa na terenie ............... i podlega wyłącznie ustawodawstwu ................
Biorąc powyższe pod uwagę, Marszałek Województwa nie jest organem właściwym do orzekania w sprawie złożonego przez Panią wniosku o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego.
Gopsops
Praktykant
Od: 10 paź 2016, 11:25
Zajmuję się:

Napisano: 27 kwie 2017, 14:27

Aha... no to widzisz, tu jest różnica. "nie mają zastosowania przepisy o koordynacji"
czyli Ty wydajesz decyzję.
Według mnie będzie to decyzja odmawiająca w całości.
_Marta
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 13:02
Zajmuję się: dzśr

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x