świadczenia rodzinne dla cudzoziemca - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 29 gru 2015, 14:27

Obywatel Ukrainy ma kartę pobytu z adnotacją "dostęp do rynku pracy" ważną do marca 2016 r. W Polsce mieszka wraz z żoną i synem (obywatelami Ukrainy). Wszyscy mają nadany nr PESEL. W grudniu 2015 r. urodziło im się w Polsce drugie dziecko, lecz obecnie nie nadaje się już cudzoziemcom nr-u PESEL, tylko jeśli mają zezwolenie na pobyt stały.

Klient złożył w tut. OPS wniosek o zasiłek rodzinny i becikowe i zastanawiam się:
1. czy mogę przyznać w/w świadczenia rodzinne tylko na podstawie aktu urodzenia dziecka (dziecko nie ma ani nr-u PESEL ani jeszcze karty pobytu, czyli dokumentu potwierdzającego tożsamość) i akt urodzenia dziecka traktować jako dokument potwierdzający tożsamość.
2. czy żądać jakiegoś innego dokumentu?

Proszę o pomoc i wskazówki, bo jeszcze nie przyznawałam świadczeń cudzoziemcom.
Za każdą pomoc dziękuję.
KR*

Napisano: 30 gru 2015, 15:27

Czy nikt nie wypłacał świadczeń cudzoziemcowi z kartą pobytu z adnotacją "dostęp do rynku pracy"?
Niech ktoś się wypowie i podpowie jak mam rozpatrzeć wnioski.
KR*

Napisano: 30 gru 2015, 15:33

przecież jak tu mieszka to pewnie m meldunek czasowy i dziecko urodziło się w Polsce to musi mieć dziecko nadane pesel
zły

Napisano: 30 gru 2015, 15:38

Mamy takiego cudzoziemca. Przyznaliśmy mu wszystkie świadczenia rodzinne. Odnośnie nowo urodzonego dziecka - nie wiem. Jego dzieci akurat mają PESELE i karty pobytu.
mko

Napisano: 30 gru 2015, 15:56

Starsze dziecko i oboje rodzice w moim przypadku też mają PESEL, tylko to malutkie z XII 2015 r. nie ma i prawdopodobnie mieć nie będzie, bo ojciec dziecka dzwonił do konsulatu i go poinformowali że obecnie PESEL wydają tylko tym z pobytem na stałe, a oni mają czasowy do III 2016 r.
KR*

Napisano: 26 paź 2016, 19:49

Ja też mam taki przypadek: rodzina z Ukrainy. Mąż pracuje i ma zezwolenie na pracę.
Na pierwsze dziecko pobierają 500+.
Drugie dziecko urodziło się w październiku 2016 r i nie ma PESELA bo nie nadają. PESEL może być nadany jeśli dziecko będzie miało paszport i to tylko na miesiąc.
Teraz kobieta chce rodzicielski, becikowe, zasiłek rodzinny i dodatek z tyt. urodzenia i 500+.
Powiedzcie czy przyznać?
Krysia111

Napisano: 15 lut 2017, 12:29

Podbijam temat!
Mam podobną sytuację: złożony wniosek przez rodzinę z Ukrainy. Dziecko urodzone w grudniu 2016 r. w PL i mam tylko akt urodzenia. Czu jest to wystarczający dokument czy mam Klientów poinformować aby załatwili dodatkowe dokumenty w Urzędach?
catcha

Napisano: 17 lut 2017, 10:08

nikt nie miał takiego przypadku?
Gość

Napisano: 17 lut 2017, 11:01

ja jak na razie nie mialam cudzoziemcow wiec za bardzo sie nie znam:) ale chyba nie na darmo w kazdym wniosku o swiadczenia mamy gwiazdke przy peselu:) ktora przewiduje ze ktos moze nie miec numeru PESEL i wtedy nalezy podac numer i serie dokumentu potwierdzajacego tozsamosc...to dziecko, wydaje mi sie, ze jakis dokument bedzie musialo miec
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2017, 11:35

Ale piszesz ,że Ci Ukraińcy nie mają aktualnie legalnego pobytu czyli chyba nie powinni otrzymywać żadnych świadczeń.....
IłłłI

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x