koordyncja - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 mar 2016, 0:14

proszę o pomoc 2 pytanka odnośnie koordynacji:
1. Rops ustala koordynację od 09-09-2015 r. do 11-12-2015 r., od 12-12-2015 ja wydaję decyzję i teraz czy odmawiam za grudzie ZR bo świadectwo prac jest do grudnia czy za grudzień wypłacam??
2. Pan nie składał wniosku na okres zasiłkowy 2015/2016, pobiera ŚR za granicą teraz urodziło mu się trzecie dziecko i twierdzi ze ma złożyć wniosek w ops tylko na to urodzone dziecko wpisując do składu rodziny dwójkę pozostałych dzieci. czy może tak zrobić??
dorotek
Praktykant
Od: 09 kwie 2014, 9:04
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2016, 10:47

1. Rozumiem, ze wszystkie papiery są w ROPSie. Jeśli tak, to POPS najpierw informuje Cię, w jakim okresie zachodzi koordynacja, a póżniej przysyłają Ci decyzje (przyznające świadczenia rodzinne lub/i odmowne) Ty niczego nie wydajesz tylko czekasz aż ROPS wyśle Ci decyzje. Jeśli masz watpliwości to najlepiej zadzwoń tam i sie dopytaj.

2.Ale wniosek o ustalenie prawa do czego? Zasiłek rodzinny? niech składa razem z papierami i oświadczenim - zapakujesz i wyślesz do marszałka; becikowe? sama rozpatrzysz i przyznasz albo odmówisz
FSociety

Napisano: 20 mar 2016, 22:09

jeśli chodzi o pierwszą sprawę to rops przysłał że ja jako organ właściwy mam wydać decyzję i właśnie nie wiem czy przyznaję od grudnia czy dopiero po utracie od stycznia?
jeśli chodzi o drugą sprawę to Pan dostaje już rodzinne zagranicą, teraz urodziło mu sie kolejne dziecko i chce złozyc wniosek tylko na to nowo urodzone dziecko a na reszte juz nie bo na nie dostaje rodzinne czy tak moze??
dorotek
Praktykant
Od: 09 kwie 2014, 9:04
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2016, 10:09

jeżeli ten Pan dalej pobiera za granicą rodzinne na dwoje dzieci, to jak urodziło mu się trzecie to składa u Ciebie wniosek , a ty wysyłasz ten wniosek do ROPS-u.
Gość

Napisano: 21 mar 2016, 10:52

nawet jak nie składał wniosku na 2015/2016?? ja bym kazała wpisać wszystkie dzieci
a co z utratą też się zastanawiam zawsze czy się robi utratę i przyznaję od następnego miesiąca a za ten jeden odmawia czy od razu od danego miesiąca?? jak robicie?? :?
~~Ada

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x