Nietypowa rodzinka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 21 mar 2016, 8:29

Witam serdecznie Wszystkich
Podpowiedzcie kogo trzeba umieścić w składzie rodziny i w jaki sposób ewentualnie rozwiązać następujący problem: Dziewczyna ( rozwódka) porodziła dziecko i pragnie złożyć wniosek o ZR, BE, ŚR oraz 500+ czyli platynowy pakiet ;), aktualnie wychowuje wspólnie nowo narodzone dziecko z konkubentem, który jest w związku małżeńskim z inna panią. I teraz powiedzcie jeśli się mylę, w BE, ŚR i 500+ nie musi ujmować ojca dziecka w skład rodziny, jednak co z zasiłkiem rodzinnym, jeśli gościu jest w związku małżeńskim? Pięknie dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Leokleo

Napisano: 21 mar 2016, 14:39

Ponawiam pytanie
Leokleo

Napisano: 21 mar 2016, 15:11

ja bym chyba liczyła, bo to ojciec dziecka i razem go wychowują ?
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 21 mar 2016, 15:13

skoro pani jest rozwódką to nic nie stoi na przeszkodzie aby do kładu rodziny w rodzinnym dodać pana i jego dochody, przecież mają wspólne dziecko
olga271

Napisano: 21 mar 2016, 16:06

...i jego obecną żonę, jeśli nie mają rozwodu :lol:
FSociety

Napisano: 21 mar 2016, 16:34

Tych nietypowych rodzinek jest całe mnóstwo bo ludzie całymi latami się rozwodza a w międzyczasie "łączą " się z innymi osobami... ale MPiPS nie umie na takie pytanie odpowiedzieć ...a co my mamy robić nie wiadomo
OPSO
Praktykant
Od: 20 sty 2016, 15:13
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2016, 9:37

Zastanawia mnie właśnie, żona tego Pana jak rozwiązać ten problem, czy olać sprawę czy dochodzić się z gościem, że ona też powinna znaleźć się w składzie rodziny:|?
Leokleo

Napisano: 22 mar 2016, 10:46

Właśnie zapytałam u nas w Mopsie i Pani mi powiedziała, że skoro nie żyję z mężem i jestem w trakcie rozwodu, mam postanowienie o zabezpieczeniu alimentów to mąż się nie liczy do dochodów rodziny:)
Bo taki jest stan faktyczny
Alunia

Napisano: 22 mar 2016, 12:46

Alunia pisze:Właśnie zapytałam u nas w Mopsie i Pani mi powiedziała, że skoro nie żyję z mężem i jestem w trakcie rozwodu, mam postanowienie o zabezpieczeniu alimentów to mąż się nie liczy do dochodów rodziny:)
Bo taki jest stan faktyczny
A to ty jestes z tego przykładu Leokleo?

I pytanie do mądrych głów. Jak to jest w końcu z tym rozwodem w trakcie?
Kazdy ośrodek robi jak chce, jak mu sie podoba?
Liczy się fakt bycia jeszcze małżeństwem czy stan faktyczny, ze nie żyje sie wspólnie z mężem, a alimenty sa tego dowodem?
m&m

Napisano: 22 mar 2016, 14:24

Ja jestem w trakcie rozwodu i mam przyznane zabezpieczenie alimentów na dzieci.
Nie mam dziecka z innym Panem. I w ogóle nie mam konkubenta żadnego.
Mieszkam sama z dziećmi.
Pani w mopsie poinformowała, że zasiłek rodzinny mi nie przysługuje bo do dochodów wlicza się mąż.
Ale, że 500+ oblicza się na innych zasadach i w tym przypadku mąż się nie wlicza:)
Alunia

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x