Zapytanie o świadczenia rodzinne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 mar 2016, 19:30

Witam. Postanowiłam zasięgnąć opinii na forum gdyż z mężem będziemy wnosić do sądu pozew o separacje lub rozwód. (Nie zdecydowaliśmy jeszcze). Moje pytanie dotyczy tego czy zanim odbędzie się rozprawa jest możliwość otrzymania jakiegoś zasiłku na dziecko jeśli nie ma się orzeczenia sądu w sprawie separacji lub rozwodu. Tak się życie potoczyło i nie widzę już możliwości trwania dalej w małżeństwie. Dlatego wszystko dla dobra dziecka chcemy załatwić jak najszybciej i bez orzekania o czyjejkolwiek winie. Mąż się wyprowadza dlatego będę mieszkać sama z dzieckiem. Mam obawy czy utrzymam sama mieszkanie. Czy jest wogole sens składać wniosek na świadczenia rodzinne nie mając żadnych papierów?
Lidka120589

Napisano: 19 mar 2016, 20:55

Do chwili uprawomocnienia się orzeczenia sądu orzekajacego rozwód lub separację stanowicie rodzinę i niezbędne jest wpisywanie w skład rodziny męża oraz jego dochodów. Jeśli nie przekroczycie kryterium 674zł (764zł) na osobę, otrzymasz zasiłek na dziecko.
Żebyś otrzymała zasiłek po rozstaniu z mężem, musisz mieć zasądzone od niego alimenty na dziecko. W innym przypadku nie przysługuje Ci zasiłek rodzinny z dodatkami.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2016, 23:39

A co w przypadku dodatku mieszkaniowego? Najemca będę ja i zamieszkiwac będę tylko z dzieckiem.
Lidka120589

Napisano: 19 mar 2016, 23:50

O dodatek mieszkaniowy musisz spytać w dziale "dodatki mieszkaniowe"... :D
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem