Witam. Postanowiłam zasięgnąć opinii na forum gdyż z mężem będziemy wnosić do sądu pozew o separacje lub rozwód. (Nie zdecydowaliśmy jeszcze). Moje pytanie dotyczy tego czy zanim odbędzie się rozprawa jest możliwość otrzymania jakiegoś zasiłku na dziecko jeśli nie ma się orzeczenia sądu w sprawie separacji lub rozwodu. Tak się życie potoczyło i nie widzę już możliwości trwania dalej w małżeństwie. Dlatego wszystko dla dobra dziecka chcemy załatwić jak najszybciej i bez orzekania o czyjejkolwiek winie. Mąż się wyprowadza dlatego będę mieszkać sama z dzieckiem. Mam obawy czy utrzymam sama mieszkanie. Czy jest wogole sens składać wniosek na świadczenia rodzinne nie mając żadnych papierów?
Do chwili uprawomocnienia się orzeczenia sądu orzekajacego rozwód lub separację stanowicie rodzinę i niezbędne jest wpisywanie w skład rodziny męża oraz jego dochodów. Jeśli nie przekroczycie kryterium 674zł (764zł) na osobę, otrzymasz zasiłek na dziecko.
Żebyś otrzymała zasiłek po rozstaniu z mężem, musisz mieć zasądzone od niego alimenty na dziecko. W innym przypadku nie przysługuje Ci zasiłek rodzinny z dodatkami.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus