Kordynacja OD - DO - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 23 sty 2017, 14:10

Wysłałam pismo do ROPS czy zachodzi koordynacja (pani już pobierała świadczenie), dostałam odpowiedź, że koordynacja zachodzi od 01.10.2016 r., więc uchyliłam świadczenie i wszystkie dokumenty przesłałam do ROPS. W międzyczasie Pan przestał pracować za granicą, i tą informację przesłałam również do ROPS. Dostałam informację zwrotną, że koordynacja zachodziła do 30.11.2016 r. Od pierwszego grudnia my jesteśmy organem właściwym, ale nie wiem, co teraz ma zrobić? Czy wydać jeszcze raz decyzję na podstawie starego wniosku od pierwszego grudnia, czy pani ma złożyć jeszcze nowy wniosek w styczniu i wtedy dostanie od stycznia na nowo?????
Ollla

Napisano: 23 sty 2017, 16:18

ustalasz prawo do swiadczenia od 1 grudnia na podstawie starego wniosku, z tym,ze jesli cos sie w sprawie zmienilo to musisz to miec ,zeby ustalic czy od grudnia przysluguja wnioskowane swiadczenia (jesli na pierwsze dziecko to dochod utracony na przyklad)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2017, 10:45

W piątek przyszło do mnie pismo z ROPSU, że do końca grudnia 2016r. zachodziła koordynacja. Wczoraj przyszło kolejne pismo, że wniosek wraz ze wszystkimi dokumentami został wysłany za granicę. Jeżeli nie mam żadnej decyzji z ROPSU to nie wypłacam świadczenia? Dobrze rozumiem?
Ula1

Napisano: 24 sty 2017, 14:57

Od 1 stycznia jesteś właściwy do wydania decyzji. Wysłali pewnie kopię wniosku. Ustal z ROPS-em czy odeśle wam wniosek z aktami w celu wydania decyzji od 1 stycznia
klopmann

Napisano: 24 sty 2017, 15:13

klopmann pisze:Od 1 stycznia jesteś właściwy do wydania decyzji. Wysłali pewnie kopię wniosku. Ustal z ROPS-em czy odeśle wam wniosek z aktami w celu wydania decyzji od 1 stycznia
A co w przypadku gdy: wnioskodawczyni złożyła wniosek na drugie dziecko w kwietniu następuje koordynacja od 1 kwietnia 2016r. do 30 września 2017r. i dostałam decyzję pozytywną z ROPSU. Wnioskodawczyni złożyła drugi wniosek na pierwsze dziecko w sierpniu i przyszła odpowiedź z ROPSU, że przekazano wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na dziecko za okres od 1 sierpnia 2016r. do 30 września 2017r. do rozpatrzenia za granicę? Co robię w takiej sytuacji?
Ula1

Napisano: 24 sty 2017, 15:19

nic:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2017, 15:30

kb pisze:nic:)
czyli nic nie wypłacam?
Ula1

Napisano: 24 sty 2017, 15:32

klopmann pisze:Od 1 stycznia jesteś właściwy do wydania decyzji. Wysłali pewnie kopię wniosku. Ustal z ROPS-em czy odeśle wam wniosek z aktami w celu wydania decyzji od 1 stycznia
A miałaś może taką sytuację jak wprowadzić taki wniosek żeby świadczenie zostało wypłacane od stycznia?
Ula1

Napisano: 24 sty 2017, 15:36

Nie
klopmann

Napisano: 24 sty 2017, 16:24

Ula1 pisze:
kb pisze:nic:)
czyli nic nie wypłacam?
a co chcialbys wyplacac? przeciez marszalek niczego nie przyznal, ty tez nie :) placisz tylko jesli masz decyzje przyznajaca - tak jak w przypadku pierwszego wniosku
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x