ręce opadają.... - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 23 sty 2017, 15:31

kobitka się przeprowadziła z innego miasta, złożyła u nas wniosek na 500+ i oświadczyła, że doniesie nam decyzję o uchyleniu prawa do świadczeń w innym mieście...a tu niespodzianka :evil: wpływają do nas dokumenty z innego ośrodka: oryginały!!!!! wniosek,dokumenty dochodowe itp ORAZ decyzja - nie uchylona!!!!! wraz z zawiadomieniem o przekazaniu decyzji do realizacji przez nasz MOPS..... no ręce mi opadły, bo czegoś takiego to jeszcze nie widziałam....CO JA MAM Z TYM TERAZ ZROBIĆ, bo że nie realizować "obcej" decyzji to chyba oczywiste? czy może się mylę????
Agoo
Praktykant
Od: 19 paź 2016, 10:26
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2017, 15:45

szok :o
wyjaśnić z tamtym ośrodkiem z porządnym OPR :D musisz mieć decyzję uchylającą od nich koniecznie
Gość

Napisano: 23 sty 2017, 15:52

nie, no teraz to poszli po bandzie :(
Gość

Napisano: 23 sty 2017, 15:54

też tak raz miałam... głupota ludzka nie zna granic....
sweet.lemon
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 09 cze 2016, 11:18
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2017, 11:24

Nie głupota i nie ręce opadają. To zależy kiedy powiadomiła organ który wydał decyzje o zmianie miejsce zamieszkania. Jeżeli zawiadomiła organ, np 15 stycznia że się przeprowadza np od 20 stycznia i będzie mieszkać w innej gminie to wtedy możemy uchylić, jeśli zaś Pani informuje 20 stycznia, że od 15 mieszka w innej gminie, to my już nie jesteśmy dla niej organem właściwym do uchylenia decyzji bo zgłaszając fakt jest już mieszkanką innej gminy
Kasia90

Napisano: 24 sty 2017, 11:30

czy ty się kobieto słyszysz/czytasz? a niby kto ma uchylić tę decyzję?
madzia11

Napisano: 24 sty 2017, 11:31

i to jest powód żeby wysyłam oryginały dokumentów?? śmieszne....
sweet.lemon
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 09 cze 2016, 11:18
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2017, 11:32

Kasia90 pisze:Nie głupota i nie ręce opadają. To zależy kiedy powiadomiła organ który wydał decyzje o zmianie miejsce zamieszkania. Jeżeli zawiadomiła organ, np 15 stycznia że się przeprowadza np od 20 stycznia i będzie mieszkać w innej gminie to wtedy możemy uchylić, jeśli zaś Pani informuje 20 stycznia, że od 15 mieszka w innej gminie, to my już nie jesteśmy dla niej organem właściwym do uchylenia decyzji bo zgłaszając fakt jest już mieszkanką innej gminy
no pierwsze słyszę żeby inny organ (poza SKO) uchylał decyzję innego organu. Skoro organ nie jest już właściwy to uchyla decyzję z urzędu, a zwykle żeby było szybciej to wnioskodawczyni uchyla na swój wniosek. Przesyłanie dokumentów zachodzi w przypadku złożenia wniosku do organu niewłaściwego, wtedy ten niezwłocznie przesyła wniosek do organu właściwego, ale jak już decyzja jest wydana to tak się przecie nie robi.
xxinkaxx

Napisano: 24 sty 2017, 12:07

generalnie babka ma cały czas prawo do wypłaty 500+ przez przeprowadzkę go nie straciła, zmienił się tylko organ wypłacający
szczepi

Napisano: 30 sty 2017, 10:31

Powiem wam jeszcze, że skorzystałam z opcji zadawania pytań specjalistom z Wolters Kluwer - Lex i otóż co za odpowiedź otrzymałam:"Zdaniem opiniującego, wobec zmiany miejsca zamieszkania świadczeniobiorcy w toku pobierania świadczenia, dotychczasowy organ, który wpłacał świadczenie stał się niewłaściwy w sprawie i w konsekwencji dalsza wypłata świadczenia na podstawie wydanej decyzji, należy do organu właściwego miejscowo ze względu na obecne miejsce zamieszkania świadczeniobiorcy" oraz: wyrok WSA w Szczecinie z dnia 14 stycznia 2015 r., II SA/Sz 442/14, LEX nr 1625512). Orzeczenie to zapadło co prawda na gruncie ustawy o świadczeniach rodzinnych, jednak z uwagi na tożsamość procedur wypłaty świadczeń rodzinnych i świadczenia wychowawczego, stanowisko to zachowuje swoją aktualność, również w analizowanej sytuacji, a więc na gruncie u.p.p.w.d.

Tym samym, postępowanie ośrodka, który przekazał Państwu akta sprawy w trybie art. 65 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jedn.: Dz. U. z 2016 r. poz. 23 z późn. zm.) - dalej k.p.a., jako do organu obecnie właściwego, ze względu na aktualne miejsce zamieszkania świadczeniobiorcy, należy uznać za prawidłowe.I CO WY NA TO :evil: :twisted: :shock: :shock:
Agoo
Praktykant
Od: 19 paź 2016, 10:26
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x