korekta w płatniku - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 29 cze 2016, 11:46

Chcę zrobić korektę dokumentów rozliczeniowych za kwiecień 2016 bo brakuje mi zerowego raportu za podopiecznego. Wyskakują błędy krytyczne typu: Brak kompletu rozliczeniowego z ZUS za podany okres. Wyniki weryfikacji i wyliczeń bez tych danych mogą być błędne. Co mam z tym zrobić? :(
ola31

Napisano: 29 cze 2016, 12:20

Spróbuj zrobić korektę na podstawie DOKUMENTÓW WYSŁANYCH DO ZUS, a nie na podstawie pobranych, może tu tkwi problem. Narzędzia-> twórz dokumenty-> dokumenty rozliczeniowe-> na podstawie wysłanych do ZUS.
Dodajesz raport za osobę, składki zero i na RCA luzb RZA klikasz usuń powtarzające się pozycje raportu, wtedy wyśle się tylko ta jedna osoba korygowana.
Marika2

Napisano: 29 cze 2016, 14:17

tak też sie nie da. A jak się pobiera te komplety rozliczeniowe? ja widze tylko za m-c maj a wcześniejsze trzeba jakoś pobrac...
OLA31

Napisano: 29 cze 2016, 14:34

u góry na pasku "Administracja" i "Aktualizuj komponenty programu i dane płatnika"
ewka16

Napisano: 30 cze 2016, 8:37

Tak, żeby pobrać wcześniejsze komplety rozliczeniowe z ZUS musisz zaktualizować komponenty i dane płatnika.
Ale uwaga - tu jest haczyk :) Płatnik pobiera deklaracje za przy jednej aktualizacji za 2 m-ce wstecz, ale trzeba ustawić właściwy okres rozliczeniowy (miesiąc) i zakres deklaracji!!
Np. ustawiasz miesiąc luty 2016 zakres 51-69 i aktualizujesz komponenty -> wtedy ściągnie z zusu deklaracje za I i II 2016. Potem znowu ustawiasz kwiecień 2016, ściągasz aktualizacje i masz w kompletach rozliczeniowych deklaracje za III i IV 2016... I tak w kółko, aż ściągniesz wszystko - czyli za chyba 18 m-cy wstecz - więcej nie można. Jeśli potrzebujesz jeszcze wcześniejszych deklaracji do korekty np za XII 2014 musisz się zwrócić do zusu o udostepnienie tych zestawów.
Wszystkie "ściągniete "deklaracje są w bocznym panelu Informacje z ZUS-> komplety rozliczeniowe.
Jak sobie ściągniesz to co Ci potrzebne do korekty to na pewno uda Ci się je zrobić :)
Marika2

Napisano: 12 sie 2016, 23:00

A mnie za chwilę trafi...
Aktualizuje we wszystkie strony, a i tak mam ciągle błąd krytyczny i "Brak kompletu rozliczeniowego z ZUS za podany okres. Wyniki weryfikacji i wyliczeń bez tych danych mogą być błędne."
Wysłane deklaracje RSA I DRA z lipca tego roku. Musze zrobić korektę, bo zmienił się kod z 57000 na 51000. I kicha. ZWUA i ZUA na nowy tez wysłane. Potwierdzone. Przetworzone. I nadal błąd krytyczny... Ratunku! :cry: :shock:
ewasz6

Napisano: 16 sie 2016, 11:34

Pytanie zasadnicze - czy w bocznym panelu Informacje z ZUS --> komplety rozliczeniowe masz tam ten zestaw deklaracji, który chcesz skorygować???
I czy jesteś podłączona do IPP??
Marika2

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x