zwrot-jakie księgowanie - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 29 cze 2016, 13:02

Zwrot nienależn.pobranego świadczenia za bieżący rok, jak należy zaksięgować? U nas przyjmuje sie na zwrot wydatków. Czy moge dopiero zaksięgowac przy wpłacie na rachunek bankowy czy najpierw PK.
hana_h

Napisano: 29 cze 2016, 13:13

ja księguję przy wpłacie na rachunek. chyba że jest koniec kwartału to księguję z decyzji.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 29 cze 2016, 13:23

ja księguję najpierw PK nienależnie pobrane na podstawie decyzji ( i z data wydania decyzji) 240/410 i zaangażowanie z minusem KWOTA PODSTAWOWA

wpływ Kwota podstawowa 130/240 i zmniejszenie wydatku na paragrafie
wpływ odsetek 130 dochody/720 - kwota do odprowadzenia
Marika2

Napisano: 29 cze 2016, 14:11

...pozwolę sobie zauważyć, że:

- w księgowości okresem sprawozdawczym nie jest rok lecz miesiąc....a zatem księgowania na zmniejszenie nie jest właściwe

- paragraf 19 RMF ws. gospodarki finansowej jednostek nigdy nie dotyczył samorządowych OPS-ów

- jeśli już stosuje ktoś paragraf 19 to i tak nigdy nie wprowadzał on zasady korygowania kosztów.

Wasze księgowania łamią zasadę indywidualnej wyceny.

Schemat księgowań jest tu a nienależne są od dekretu nr 15,15a:

https://www.biuletyn.bdo.pl/biuletyn/fin ... s9196.html

ALE CO NAJWAŻNIEJSZE....PROBLEMEM JEST ICH KSIĘGOWANIE NIE TYLKO W OPS LECZ W KSIĘGACH ORGANU....czyli u skarbnika.....i dlatego robimy szkolenia o uzgadnianiu księgowań OPS/skarbnik/urząd.
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 30 cze 2016, 8:49

Ja również pozwolę sobie zauważyć, że TW propaguje prowadzenie kreatywnej księgowości. Zawyża koszty operacyjne i przychody operacyjne - obraz finansowy jednostki jest nierzeczywisty. Nie ujmuje zdarzeń zgodnie z ich treścią ekonomiczną.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 30 cze 2016, 12:34

Mam wątpliwość: dodatek wychowawczy jest finansownany z dotacji. Czy kwota nienależnie pobranego świadczenia - dodatku wychowawczego odzyskana od rodziny zastępczej w danym roku budżetowym podlega odprowadzeniu do Urzędu Wojewódzkiego jako niewykorzytana dotacja czy też może być ponownie przeznaczona na wypłacenie dodatku wychowawczego - zasilić środki finansowe dotacji danego roku?
Marta12345

Napisano: 30 cze 2016, 14:36

Dzwoniłam do Wydziały, kazali na zwrot wydatków.
REBE1

Napisano: 04 lip 2016, 12:17

zwrot wydatków ? a co w sytuacji kiedy rodzina zostanie rozwiązana nie będzie świadaczenia żeby wyegzekwować kwotę nienależnie pobranego świadczenia konieczne będzie wystawienie tytułu wykonawczego .... a co z odsetkami , z kosztami upomnienia więc jak zaksięgowac takie kwoty ? coś mi tu nie pasuje . Będzie raz na wydatki raz na dochody ?
Marta12345

Napisano: 05 lip 2016, 7:04

TWoj pisze:...pozwolę sobie zauważyć, że:

- w księgowości okresem sprawozdawczym nie jest rok lecz miesiąc....a zatem księgowania na zmniejszenie nie jest właściwe

- paragraf 19 RMF ws. gospodarki finansowej jednostek nigdy nie dotyczył samorządowych OPS-ów

- jeśli już stosuje ktoś paragraf 19 to i tak nigdy nie wprowadzał on zasady korygowania kosztów.

Wasze księgowania łamią zasadę indywidualnej wyceny.

Schemat księgowań jest tu a nienależne są od dekretu nr 15,15a:

https://www.biuletyn.bdo.pl/biuletyn/fin ... s9196.html

ALE CO NAJWAŻNIEJSZE....PROBLEMEM JEST ICH KSIĘGOWANIE NIE TYLKO W OPS LECZ W KSIĘGACH ORGANU....czyli u skarbnika.....i dlatego robimy szkolenia o uzgadnianiu księgowań OPS/skarbnik/urząd.
Czy OPS jest państwowy czy samorządowy BDMB?
Tom1

Napisano: 05 lip 2016, 8:50

Jeżeli chodzi o prawo bilansowe to nie ma znaczenia czy OPS jest jednostką państwową czy samorządową.

Piszę o tym, że księgowanie NP jako przychodu operacyjnego powoduje zawyżenie tych przychodów.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x