księgowa idzie na urlop -jak powinno być - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 cze 2016, 12:20

Nasz OPS zatrudnia 4 osoby w tym 1 - główną księgową, nie ma innych księgowych ,a z uwagi na małą gminę to zatrudnienie jest tylko na 0,5 etatu. Wiadomo każdy pracownik wykorzystuje urlop i proszę powiedzieć kto ma dot. tylko pilnych spraw podpisywać dokumenty finansowe. w razie nieobecności . Ja jako kierownik i kto jeszcze może z pracowników OPS czy Urzędu Miejskiego , bo jest problem?
m-ka

Napisano: 29 cze 2016, 12:23

może uzgodnijcie to ze skarbnikiem.. niestety nijak nie pomogę bo u mnie akurat takiego problemu nie ma - jak główny księgowy jest na urlopie albo zwolnieniu to ja jako ksiegowa mam upoważnienia...
Marika2

Napisano: 29 cze 2016, 12:41

https://anwo.poznan.pl kwestia upoważnienia jeśli nie jesteś w stanie zrobić tego zdalnie, bo i tak nawet w przypadku urlopów się zdarzało !
Bastian
Praktykant
Od: 29 cze 2016, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 29 cze 2016, 13:45

Wiem, że wszystko da się zrobić i się robi , ale słyszałam że kontolujący sprawdzali, czy np. księgowa podpisując dany przelew w tym dniu była obecna czy na urlopie lub zwolnieniu. Kilka lat temu byłam na fajnym szkoleniu , gdzie takie sprawy były poruszane i powiedziano ,że skarbnik powinien w razie nieobecności G.księgowej podpisywać dokumenty , ale Pani skarbnik mówi że nie może. Po prostu chcę mieć takie zabezpieczenie i szukam przepisu na to ,że np. ja jako kierownik zastępuję księgową i upoważniam np. pracownika socjalnego do składania drugiego podpisu. Uważam ,że to bzdurne myślenie , ale może?
m-ka

Napisano: 29 cze 2016, 14:09

u mnie główną księgową czyli mnie zastępuje koleżanka, która zajmuje się sprawozdawczością, Zus-ami, administracyjnymi rzeczami. jest starszym pracownikiem socjalnym. z braku kadr księgowych, bo jestem tylko ja takie rozwiązanie mamy.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 29 cze 2016, 15:02

zawsze zastępuje mnie przy podpisywaniu przelewów skarbnik natomiast inne sprawy załatwia kierownik
ania959

Napisano: 29 cze 2016, 15:12

A czy jest na to jakiś przepis, czy sami musimy to ująć w regulaminie?
m-ka

Napisano: 30 cze 2016, 7:50

Jeśli jest takie zastępstwo do przelewów, to taka osoba musi być wprowadzona do systemu bankowego i autoryzować przelewy swoim podpisem
Ol.

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x