Koronowirus - a jednak pomoc społeczna !!!! - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 14 mar 2020, 16:18

Pominę już co myślę o sytuacji, w której próbuje nam się powierzyć kolejne bohaterskie zadania bez odpowiedniego wyposażenia. (póki co mam od pracodawcy 100 ml buteleczkę rozrobionego spirytusu i mogę przy myciu rąk podziwiać plakaciki które pokazują jak to robić profesjonalnie).
Podpowiadam natomiast dwa rozwiązania, które w moim przekonaniu mogłyby sprawdzić się "nieco" lepiej, w przypadku osób objętych kwarantanną domową lub osób szczególnie narażonych np. w podeszłym wieku. Może ktoś z decydentów przeczyta i przemyśli:
- zamiast zakupów (już to widzę: makaron dla Pani Jadzi z jednego dyskontu i paróweczki z drugiego, a dla Pana Janka pół kilo ziemniaczków z ryneczku) powinny być posiłki przygotowywane przez lokalne stołówki i dowożone przez odpowiednie firmy wyposażone w sprzęt ochronny, kombinezony itp.
- każdy objęty zasiłkami powinien mieć je w niezmienionej formie lub powinna być wyliczona jakaś średnia kwota i płacona przez czas zagrożenia (chyba każdy przyzna, że robienie wywiadu bo komuś trzeba zmienić zasiłek o parę zł jest w obecnych warunkach lekko... groteskowe).
Tyle moich przemyśleń, bez wątpienia będą ludzie potrzebujący pomocy - należy im jednak pomagać w taki sposób, który faktycznie będzie pomocą a nie roznoszeniem choroby.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 15 mar 2020, 9:32

No więc właśnie, zamiast narzekać, podejdźmy do sytuacji racjonalnie, myślmy rozwiązaniami, nikt z nas nigdy nie był w takiej sytuacji, co kilkaset głów, to nie kilka, nie czekajmy na rozwiązania z ministerstwa bo mogą nie nadejść. Pomoc społeczna musi działać nadal i to na zwiększonych obrotach.
Masę ludzi straciło pracę, mam tu na myśli osoby pracujące dorywczo, zlecenia itd., będą się zgłaszać nowe osoby, które zwyczajnie nie będą miały za co żyć. Powinniśmy pomyśleć jak to rozwiązać, następnie starsze, samotne osoby, mieszkające na wsiach, ale też w dużych miastach, bo mogą być anonimowe.
Hipolita
Awatar użytkownika
Referent
Od: 11 sie 2017, 13:42
Zajmuję się: pomoc społeczna

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x