Korzystanie z KDR przez inną osobę - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 26 maja 2023, 14:03

Przyszła dzisiaj do mnie pani, której mama ma KDR. Ponieważ mama jest osobą starszą i nie wychodzi z domu, córka chciałaby korzystać z jej karty. Wiem, że kartą posługuje się osoba, do której należy (przynajmniej teoretycznie). Ale ktoś powiedział tej córce, że może notarialnie załatwić upoważnienie do posługiwania się kartą. Słyszał ktoś o czymś takim?
mopsówna
Stażysta
Od: 13 sie 2021, 11:42
Zajmuję się: KDR, prace społecznie użyteczne, dożywnianie

Napisano: 06 lip 2023, 14:37

Ciekawa sytuacja. Cóż… można powiedzieć, że notariusz poświadcza stan faktyczny jako osoba trzecia. Kwestia do dokładniejszego zweryfikowania, ale myślę, że takie upoważnienie od strony technicznej można zrobić. Inna kwestia, czy aby mama nie musiała być wtedy obecna z córką u notariusza.

Od strony praktycznej i „rzeczywistości”, trzeba się też zastanowić w jaki sposób jest wykorzystywana karta. Ciężko mi sobie wyobrazić sytuację, w której córka idzie na zakupy do Lidla, Carrefoura, Auchana, czy… setek innych sklepów (tu jest dobra lista, która przedstawia biznesy honorujące KDR) i nagle córka kupując przysłowiowe bułki, musi legitymować się pełnomocnictwem notarialnym, gdzie w kasie są obecni inni klienci.
luca71
Praktykant
Od: 06 lip 2023, 14:20
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x