brak peseli dzieci - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 24 maja 2023, 12:40

dostaliśmy wniosek o kdr drogą pocztową, rodzic - dorosłe dzieci - brak peseli tych dzieci, po telefonie do pani dowiedziałam się że jest konflikt w rodzinie i nie uzyska od dzieci tych peseli. Podpowiedzcie proszę jaka procedura, wezwanie Pani pisemne do uzupełnienie braków formalnych, czy ja mam wystąpić z pismem do wydziału spraw obywatelskich ? Jak to robicie u Was, macie jakieś wzory pism ?
qwertyops
Stażysta
Od: 10 kwie 2017, 11:31
Zajmuję się: ST i KDR

Napisano: 25 maja 2023, 11:10

jak nie ma peseli to musi być dokument potwierdzający tożsamość - akt urodzenia np.
rodzice powinni mieć takie dokumenty, a jak nie to o nie wystąpić i dołączyć do wniosku - na tej podstawie można w ewidencji wyszukać osoby.
to wnioskodawca jest zobowiązany wypełnić wniosek i podać odpowiednie dane/dokumenty i jak są braki - piszę wezwanie :)

pesel-nie-zostal-podany-we-wniosku-207274473
brak-pesela-dziecka-a-karta-duzej-rodziny-207272381
brak-numeru-pesel-dzieci-dorosle-207273779

jest art. 10 ust. 9:
Wójt ustalający prawo do Karty jest obowiązany do samodzielnego uzyskania lub weryfikacji:
1) drogą elektroniczną, za pośrednictwem ministra właściwego do spraw rodziny, lub drogą pisemną, z rejestrów publicznych, w tym z rejestru PESEL, o którym mowa w przepisach o ewidencji ludności,
ale jak wiadomo, napiszesz do swojej gminy - może się okazać, że nie ma ich w rejestrze, wtedy trzeba pisać "wyżej" do rejestru krajowego, i sprawa nagle potrwa 3-4 miesiące od złożenia do wydania karty... :roll:

najpierw próbować z aktami urodzenia, u mnie to się raczej udaje (lub ustalam na podstawie ELUD - jeżeli imię, nazwisko, imiona rodziców, data urodzenia się zgadzają - pozyskuję pesel sama :P)
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x