ojciec biologiczny/adopcyjny/przysposobienie - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 30 maja 2023, 13:07

Witam, czy wiecie może kiedy ojciec/ojczym, który nie jest ojcem biologicznym dzieci może wypowiadać się na temat władzy rodzicielskiej, jakie musi dokumenty przedstawić? Że przysposobił, adoptował? Pewnie ojciec biologiczny musi być pozbawiony praw jeżeli żyje....

Wiecie o co mi chodzi, jest małżeństwo, troje dzieci, najstarsze dziecko kobieta miała za panny powiedzmy.... Dziecko nosi nazwisko aktualnego męża ale ojciec biologiczny jest znany. Kiedy ten ojczym może wypowiadać się na temat władzy rodzicielskiej.
Zakręciłam się trochę z tym.
iga1
Praktykant
Od: 14 kwie 2021, 10:53
Zajmuję się: PS/KDR

Napisano: 31 maja 2023, 11:58

ja też mam podobny problem, pani ma swoja trójkę dzieci, wyszła za mąż ponownie, facet dwoje przysposobił - ja żadnych dokumentów nie brałam, w bazie pesel on widnieje jako ojciec, we wniosku też, nie brałam też oświadczenia odnośnie władzy rodzicielskiej , ale moze powinnam?
Kasiagrodz111
Stażysta
Od: 19 lut 2020, 14:52
Zajmuję się: św, kdr

Napisano: 31 maja 2023, 15:26

jeżeli dziecko jest przysposobione, zmieniony akt urodzenia i dane aktualnego rodzica - jak dla mnie oświadczenie powinno być. jak w akcie urodzenia widnieje poprzedni ojciec/matka, to oświadczenie ich nie dotyczy.
ja to tak rozumiem :)
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x