oczywiście, że możesz podjąć prace tylko trzeba to zgłosić i to kosiniakowe zostanie wstrzymaneagnkar6281 pisze:Witam do sierpnia mam przyznane kosiniakowe czy do tego czasu nie mogę podjąć pracy ????
Możesz, ale na pewnych warunkach - i nie stracisz wtedy świadczenia. Wiem, bo sama się o to dowiadywałam.agnkar6281 pisze:Witam do sierpnia mam przyznane kosiniakowe czy do tego czasu nie mogę podjąć pracy ????
Wedle tego właśnie zapisu stracisz kosiniakowe jeśli podejmiesz pracę, która uniemożliwi ci sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem. ALE MOŻESZ PODJĄĆ PRACĘ, która spełnia ten warunek - czyli możesz np. pracować z domu (pisanie tekstów, telemarketing itp.) Warunkiem podjęcia pracy i jednoczesnego zatrzymania kosiniakowego jest PODJĘCIE KAŻDEJ TAKIEJ PRACY, KTÓRA UMOŻLIWIA JEDNOCZESNE SPRAWOWANIE OSOBISTEJ OPIEKI NAD DZIECKIEM.klaraoleg pisze:Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli:
osoba ubiegająca się o świadczenie rodzicielskie lub osoba pobierająca świadczenie rodzicielskie nie sprawuje lub zaprzestała sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, w tym w związku z zatrudnieniem lub wykonywaniem innej pracy zarobkowej, które uniemożliwiają sprawowanie tej opieki;