Kosiniakowe a praca - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 21 lut 2017, 14:10

Witam do sierpnia mam przyznane kosiniakowe czy do tego czasu nie mogę podjąć pracy ????
agnkar6281
Stażysta
Od: 20 sie 2014, 14:39
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2017, 14:20

Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli:

osoba ubiegająca się o świadczenie rodzicielskie lub osoba pobierająca świadczenie rodzicielskie nie sprawuje lub zaprzestała sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, w tym w związku z zatrudnieniem lub wykonywaniem innej pracy zarobkowej, które uniemożliwiają sprawowanie tej opieki;
klaraoleg

Napisano: 21 lut 2017, 14:21

agnkar6281 pisze:Witam do sierpnia mam przyznane kosiniakowe czy do tego czasu nie mogę podjąć pracy ????
oczywiście, że możesz podjąć prace tylko trzeba to zgłosić i to kosiniakowe zostanie wstrzymane
olga271

Napisano: 21 lut 2017, 16:05

możesz z tego świadczenia zrezygnować i pójść do pracy nikt Ci tego nie zabroni
Gość

Napisano: 21 lut 2017, 18:27

agnkar6281 pisze:Witam do sierpnia mam przyznane kosiniakowe czy do tego czasu nie mogę podjąć pracy ????
Możesz, ale na pewnych warunkach - i nie stracisz wtedy świadczenia. Wiem, bo sama się o to dowiadywałam.
klaraoleg pisze:Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli:

osoba ubiegająca się o świadczenie rodzicielskie lub osoba pobierająca świadczenie rodzicielskie nie sprawuje lub zaprzestała sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, w tym w związku z zatrudnieniem lub wykonywaniem innej pracy zarobkowej, które uniemożliwiają sprawowanie tej opieki;
Wedle tego właśnie zapisu stracisz kosiniakowe jeśli podejmiesz pracę, która uniemożliwi ci sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem. ALE MOŻESZ PODJĄĆ PRACĘ, która spełnia ten warunek - czyli możesz np. pracować z domu (pisanie tekstów, telemarketing itp.) Warunkiem podjęcia pracy i jednoczesnego zatrzymania kosiniakowego jest PODJĘCIE KAŻDEJ TAKIEJ PRACY, KTÓRA UMOŻLIWIA JEDNOCZESNE SPRAWOWANIE OSOBISTEJ OPIEKI NAD DZIECKIEM.

Taką informację dostałam zadając to pytanie w MOPSie.
Avia

Napisano: 21 lut 2017, 19:02

W tym temacie znalazłam również artykuł, gdzie pisze, że:
"Czy w trakcie pobierania świadczenia rodzicielskiego można pracować?

Osoba pobierająca świadczenie rodzicielskie nie może jednocześnie wykonywać pracy, która uniemożliwia jej sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem. Dozwolone jest natomiast jednoczesne pobieranie świadczenia i wykonywanie takiej pracy, przy której opieka nad dzieckiem jest możliwa.
Pojęcie „sprawowania osobistej opieki” nie jest zdefiniowane ustawowo. Nie ma więc wytycznych, które określiłyby, że przykładowo, praca powyżej określonego wymiaru etatu uniemożliwia sprawowanie tej opieki. W praktyce wiele może więc zależeć od oceny pracowników socjalnych ośrodka pomocy społecznej (mają oni prawo przeprowadzić wywiad środowiskowy w razie wystąpienia wątpliwości, czy danej osobie przysługuje świadczenie). Można się spodziewać, że warunek sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem będzie uznany za spełniony, gdy:

praca jest wykonywana w domu (np. w formie telepracy)
praca jest wykonywana poza domem, lecz w niepełnym wymiarze czasowym (np. dziecko jest na kilka godzin zostawiane z babcią)."
artykuł pochodzi ze strony: https://www.rzecznikrodzicow.pl/swiadcze ... wa%C4%87?
Avia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x