rodzicielskie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 21 lut 2017, 13:33

Jestem Saudyjką, posiadam kartę pobytu i mieszkam w Polsce od wielu lat, jestem bezrobotna. Pani w urzędzie potraktowała mnie bardzo niemile i poinformowała że nie będzie przysługiwało mi świadczenie rodzicielskie? Czy to prawda? Urzędnik zwrócił mi również uwagę że "w tym kraju nie muszę chodzić z chustką na głowie". Nie jestem pewna czy urzędnik udzielił mi prawdziwych informacji dotyczących świadczenia rodzicielskiego i dlatego postanowiłam tu napisać.
AaS

Napisano: 21 lut 2017, 14:03

2. Świadczenia rodzinne przysługują:

2) cudzoziemcom:

c) przebywającym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej, zezwolenia na pobyt czasowy udzielonego w związku z okolicznościami, o których mowa w art. 127 lub art. 186 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach (Dz. U. poz. 1650, z późn. zm.), lub w związku z uzyskaniem w Rzeczypospolitej Polskiej statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej, jeżeli zamieszkują z członkami rodzin na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

d) posiadającym kartę pobytu z adnotacją "dostęp do rynku pracy", z wyłączeniem obywateli państw trzecich, którzy uzyskali zezwolenie na pracę na terytorium państwa członkowskiego na okres nieprzekraczający sześciu miesięcy, obywateli państw trzecich przyjętych w celu podjęcia studiów oraz obywateli państw trzecich, którzy mają prawo do wykonywania pracy na podstawie wizy.

Jak masz na karcie pobytu dopisek: dostęp do rynku pracy to przysługuje.

PS. W tym kraju nie musisz chodzić z chustą, ale zakazu nie ma. Twój wybór. Ja osobiście wolę czapki, moja żona też. Jak wolisz chusty to teraz bym chusty nie ściągał, jeszcze zimno, ale na wiosnę jak najbardziej możesz.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2017, 14:19

Dziękuje za odpowiedź. A "chusta" którą noszę to nie rodzaj odzieży chroniącej przed zimnem, welon zakonnicy też takim rodzajem odzieży nie jest. Żartuj sobie z kogoś innego.
AaS

Napisano: 21 lut 2017, 14:27

rozumiem, że przed zimnem nie chroni
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2017, 14:35

Dobrze że zrozumiałeś, poczytaj sobie o jego funkcji to się może nauczysz szacunku do innych.
AaS

Napisano: 21 lut 2017, 14:37

hm, nie chce być bezczelny, ale jak już sama zaczęłaś o szacunku dla innych to najlepiej jak pojadę do twojego kraju z medalikiem na szyji
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2017, 14:39

Elmer pisze:PS. W tym kraju nie musisz chodzić z chustą, ale zakazu nie ma. Twój wybór. Ja osobiście wolę czapki, moja żona też. Jak wolisz chusty to teraz bym chusty nie ściągał, jeszcze zimno, ale na wiosnę jak najbardziej możesz.
kurcze jestem w szoku, ile w Tobie jadu...no chyba że nie zrozumiałam intencji wypowiedzi
olga271

Napisano: 21 lut 2017, 14:44

ej no przestańcie...Elmera trzeba poznać. Pisząc to co napisał na pewno nie chciał nikogo urazić. Takie już ma poczucie humoru.
P.s. i żeby nie było,... nie jestem jego adwokatem. :D
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 21 lut 2017, 14:47

Elmer pisze:hm, nie chce być bezczelny, ale jak już sama zaczęłaś o szacunku dla innych to najlepiej jak pojadę do twojego kraju z medalikiem na szyji
Może i nie chcesz ale zupełni ci to nie wychodzi. To że w "moim kraju" ktoś napiętnowałby cię z powodu twojej religii nie uzasadnia by w "twoim kraju" drwić ze mnie. A tak na marginesie to właśnie tacy ludzie jak ty a nie ja w "moim kraju" napiętnowali by i drwili z ciebie, herosie.
AaS

Napisano: 21 lut 2017, 14:49

Powaga to jedyna ucieczka dla płytkich umysłów.
Autor: Oscar Wilde

Powaga jest puklerzem głupców
Autor: Monteskiusz

PS. lubię Monty Pythona :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A tak na marginesie najlepszy żart jest wtedy gdy przedstawiciel najbardziej nietolerancyjnej religii na świecie (no może tak samo jak judaizm) poucza o tolerancji innych. Przeszkadza jej zwrócenie (niegrzeczne, nietaktowne itp.) uwagi o chuście, gdy w jej kraju za krzyżyk grozi kara śmierci. Miej proporcje mocium Pani.
A brak humoru winna być karana!
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x