z mojej winy wepłacilam niesłusznie wnioskodawczyni zasiłki rodz. za XI,XII 2016 Prosze pomóżcie mi -ja zapłace te świadczenia /wnioskodawczyni wie/ ale będzie jakby to ona spłaciła Prosze jakie po kolei przeprowadzić działania Wznowienie ? zmieniajaca ? /bo bedzie złotówka za złotówke/ uchylająca ? oczywiscie przed zmieniającą i jeszcze dec o nienaleznie pobranych Prosze Na wnosek szefa zastępuje od XI kolezanke na chorobowym Wszystko szło do momentu gdy to wyszło na jaw ....p r o s z ę Szef sprawdził inne decyzje Sądobre jego zdaniem ale ja czuje się podle po tej wpadce i chcialabym zakończyć ta sprawe zgodnie z ustawami
Dzieki Gościu serdeczny To mam zrobić uchylającą , przyznać ponownie /bo należy jej się złoty za złoty/ i zrobic uchylającą ? dzieki serdeczne Nie balam się tych świadczeń " na chwilę" ale to mnie przerosło
Dzięki anavika Mam juz decyzje zmieniająca /wniosek Pani o zmanę decyzji/ i teraz zrobię o nienaleznie pobranych A na jakiej podstawie moge odstąpić od naliczenia odsetek ?
Zgodnie z art. 30 ust. 2 w/w ustawy za nienaleznie pobrane świadczenia rodzinne uważa się:
1) świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych lub zmniejszenie wysokości przysługujących świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania;
4) świadczenia rodzinne przyznane na podstawie decyzji, której następnie stwierdzono nieważność z powodu jej wydania bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa albo świadczenie rodzinne przyznane na podstawie decyzji, która została następnie uchylona w wyniku wznowienia postępowania i osobie odmówiono prawa do świadczenia rodzinnego.
Dzieki jeszcze raz Na tej właśnie podstawie zrobiłam wznowienie ,decyzję zmieniająca bo musialam przyznać świadczenia i tylko nie wiem czy uchylająca też Zrobilam co prawda ale nie wiem czy ma być Dzieki