Potrącenie świadczeń, pismo z innej gminy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 02 mar 2023, 11:01

W listopadzie 2022 r. dostałam z innej gminy do realizacji decyzje na SP i ZP ponieważ osoba przeprowadziła się do mojej gminy. Dzisiaj dostałam pismo z tamtej gminy o potrącenie świadczenia pielęgnacyjnego za listopad i grudzień 2022 r., ponieważ oni przez przypadek też wypłacili tej Pani.
Mam pytanie czy nie powinna być decyzja o nienależnie pobranym świadczeniu wydana przez tamten ośrodek a nie pismo z prośbą o potracenie?
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 02 mar 2023, 11:15

A nawet gdyby była decyzja to byś ją zrealizowała ? Bo ja absolutnie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 02 mar 2023, 11:28

Szarak pisze:A nawet gdyby była decyzja to byś ją zrealizowała ? Bo ja absolutnie.
Pierwszy raz mam taką sytuację i nie wiem co mam robić z tym pismem, zwłaszcza, że dotyczy to bardzo wrednej osoby.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 02 mar 2023, 11:44

Powinni napisać do ZUSu o potrącenie tego świadczenia?
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 02 mar 2023, 13:23

To taka sytuacja dla mnie niecodzienna, czy jak dostałam to pismo z innego ośrodka, to powinnam je przekazać do ZUS wg właściwości, czy odpisać temu ośrodkowi, że nie jestem organem właściwym i żeby sami wystąpili do ZUSu. Pomóżcie.
Nie ma w tym piśmie żadnej podstawy prawnej, tylko wypłaciliśmy Pani św. piel. w listopadzie i grudniu w kwocie 4238 zł prosimy o potrącenie tej należności z bieżąco wypłacanego św. piel.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 02 mar 2023, 13:56

No właśnie nie podali podstawy prawnej. Możesz odpisać im, że prosisz o podanie podstawy prawnej dokonania takiego potrącenia bo bez niej niestety ale tego nie zrobisz. Dodatkowo w tym piśmie jako dobra koleżanka powiedz, że mogą dochodzić nienależnie wypłaconych świadczeń w trybie cywilnym ale to nie twój problem niech się sami tłumaczą opiekunowi. Możesz też sama spróbować wydać decyzję o NP (bo jesteś organem właściwym obecnie) tylko to są nienależnie wypłacone więc naciągniesz podstawę prawną. Jak decyzja o NP będzie prawomocna to wtedy masz podstawę do potrącenia. Oczywiście bawiąc się w NP przygotuj się na gniew opiekuna.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 02 mar 2023, 14:04

Dziękuję bardzo.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 02 mar 2023, 15:30

A jak wcześniej pisałem Ci, że jakby była decyzja o NP od nich to bym jej nie realizował, gdyż tej decyzji oni nie mogą już wydać, bo to ty jesteś do tego organem właściwym. Pomijam naciąganie podstawy prawnej o nienależnie pobranych świadczeniach. Mogą jedynie cię prosić o to byś zrobiła decyzję o NP ale to twoja decyzja czy się w to bawisz czy nie. Wszystko zależy od tego czy opiekun chce oddać sam i się nie będzie rzucał czy jednak będzie. Tego nie wiem albo sama się kontaktuj znim albo niech oni się tłumaczą i proszą. Jak opiekun spoko i chce oddać to można te NP rozważyć ale jeszcze raz zaznaczam jest to naciąganie podstawy prawnej.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 02 mar 2023, 15:58

jakie naciąganie? to by było przeciągniecie po bandzie zupełnie bez podstawy prawnej ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 02 mar 2023, 16:08

Tom. pisze:
02 mar 2023, 15:58
jakie naciąganie? to by było przeciągniecie po bandzie zupełnie bez podstawy prawnej ;)
Ja to wiem ale jeszcze bardzo duża ilość osób z OPS nie wie albo nie chce wiedzieć. U mnie była raz taka sytuacja nienależnie wypłacone ale był to ZP. Poszliśmy w tryb cywilny i wezwaliśmy do zapłaty. Strona zwróciła sprawa zakończona.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x