koszty upomnienia

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
aga,

koszty upomnienia

Post autor: aga, »

czyim dochodem są koszty upomnienia od FA i na jakim sprawozdaniu je uwzględnić
Crazy29
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: koszty upomnienia

Post autor: Crazy29 »

95% BP 5% Gminy, Rb-27ZZ
aga,

Post autor: aga, »

w takim razie muszę prowadzić dodatkową analitykę w OPS?
bogna118

Post autor: bogna118 »

ja mam upomnienia jako dochód gminy,przesyłki pocztowe płace z własnych środków.
Crazy29
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Crazy29 »

w całości przekazuję do gminy i tam dzielą
JAN

Post autor: JAN »

Czy ktoś miał kontrolę Wojewódzkiego Urzędu i jak podeszli do tematu kosztów upomnienia.???. Proszę odezwijcie się, ponieważ jedni odprowadzają do UW. a inni traktują jako dochód własny. Jak ma być właściwie???
kasiawaw

Post autor: kasiawaw »

byłam na szkoleniu przewodzonym przez RIO i powiedziano że koszty to par. 4430...ja księgowałam na 4300 i myslę że tak jest prawidłowo
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: BDMB »

Wystąpienie pokontrolne w którym piszą o 95% kosztów upomnienia dla BP jest wewnętrznie sprzeczne:
z jednej strony powołują się na przepis UPEA, że koszty upomnienie pobierane są na rzecz wierzyciela a z drugiej strony na przepis ustawy o dochodach JST, że zkosztów upomnienia jako dochodów uzyskiwanych na rzecz budżetu państwa należy się 5% JST.

Jeżeli z odrębnych przepisów (UPEA) wynika, że koszty upomnienia pobiera się na rzecz wierzyciela którym jest JST to tym samym nie pobiera się ich na rzecz budżetu państwa. Dlaczego z odsetek które są dochodem BP nie pobiera się 5%.
irys

Post autor: irys »

a dlaczego koszty upomnienia w 4 ja księguje przypis wg zest. prac meryt. robie tak np 260 zł 750 wn 221-06 po ma prosze podpowiedzcie coćś
ODPOWIEDZ