koszty upomnienia
koszty upomnienia
czyim dochodem są koszty upomnienia od FA i na jakim sprawozdaniu je uwzględnić
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: koszty upomnienia
95% BP 5% Gminy, Rb-27ZZ
ja mam upomnienia jako dochód gminy,przesyłki pocztowe płace z własnych środków.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
w całości przekazuję do gminy i tam dzielą
Czy ktoś miał kontrolę Wojewódzkiego Urzędu i jak podeszli do tematu kosztów upomnienia.???. Proszę odezwijcie się, ponieważ jedni odprowadzają do UW. a inni traktują jako dochód własny. Jak ma być właściwie???
byłam na szkoleniu przewodzonym przez RIO i powiedziano że koszty to par. 4430...ja księgowałam na 4300 i myslę że tak jest prawidłowo
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Wystąpienie pokontrolne w którym piszą o 95% kosztów upomnienia dla BP jest wewnętrznie sprzeczne:
z jednej strony powołują się na przepis UPEA, że koszty upomnienie pobierane są na rzecz wierzyciela a z drugiej strony na przepis ustawy o dochodach JST, że zkosztów upomnienia jako dochodów uzyskiwanych na rzecz budżetu państwa należy się 5% JST.
Jeżeli z odrębnych przepisów (UPEA) wynika, że koszty upomnienia pobiera się na rzecz wierzyciela którym jest JST to tym samym nie pobiera się ich na rzecz budżetu państwa. Dlaczego z odsetek które są dochodem BP nie pobiera się 5%.
z jednej strony powołują się na przepis UPEA, że koszty upomnienie pobierane są na rzecz wierzyciela a z drugiej strony na przepis ustawy o dochodach JST, że zkosztów upomnienia jako dochodów uzyskiwanych na rzecz budżetu państwa należy się 5% JST.
Jeżeli z odrębnych przepisów (UPEA) wynika, że koszty upomnienia pobiera się na rzecz wierzyciela którym jest JST to tym samym nie pobiera się ich na rzecz budżetu państwa. Dlaczego z odsetek które są dochodem BP nie pobiera się 5%.
a dlaczego koszty upomnienia w 4 ja księguje przypis wg zest. prac meryt. robie tak np 260 zł 750 wn 221-06 po ma prosze podpowiedzcie coćś
Oprócz koszty upomnienia - Księgowość przeczytaj również:
ryczałt dla asystenta
zwrot wydatków niekwalifikowalnych
Usługi opiekuńcze podatek
dodatek specjalny a koszty uzyskania przchodu
odsetki od zasiłku dla opiekuna w rachunku zysku i strat
dotacja KDR
zwrot zasiłku celowego od innej gminy
szkolenie zespołu interdyscyplinarnego
odpis aktualizacyjny FA
odpis odsetek
dodatek socjalny