Dłużnik poprzez wpłaty od komornika sądowego spłacił swoje zadłużenie. Pozostały koszty upomnień wystawiane w poprzednich latach. Proszę o pomoc czy teraz jak przyjdzie przelew od komornika mogę ten wpływ przeznaczyć na koszty upomnień?
rozumiem, że to były upomnienia przed skierowaniem wniosku o wszczęcie egzekucji? (jeszcze wówczas jak była egzekucja w urzędzie skarbowym)
Dlatego ja uważam, że z kwoty uzyskanej z egzekucji w pierwszej kolejności powinnaś zaspokoić koszty egzekucyjne, a następnie należności alimentacyjne (odsetki a później należności główna)
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej" Stanisław Lem
Tak to była wówczas wystawiane tytuły wykonawcze do US, w związku ze zmianą przepisów mamy teraz egzekucje sądową czy aby na pewno mogę z kwot przekazanych od komornika pokryć koszty upomnienia dot. tytułów wykonawczych które zostały umorzone przez US
USTAWA z dnia 24 lipca 2015 r. o zmianie ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz ustawy o świadczeniach rodzinnych
Art. 8. [Administracyjne postępowania egzekucyjne] 1. Administracyjne postępowania egzekucyjne, w zakresie należności przypadających od dłużnika alimentacyjnego z tytułu świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego i odsetek, wszczęte i niezakończone przed dniem wejścia w życie ustawy, podlegają umorzeniu, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Administracyjne postępowania egzekucyjne, w zakresie należności przypadających od dłużnika alimentacyjnego z tytułu świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego i odsetek, wszczęte i niezakończone przed dniem wejścia w życie ustawy, w których wszczęto egzekucję z:
1) wierzytelności pieniężnej lub innego prawa majątkowego, w ramach których odebrano dokument, którego posiadanie jest koniecznym warunkiem wykonywania prawa z tego dokumentu,
2) ruchomości, w ramach której odebrano ruchomość,
3) nieruchomości
– podlegają umorzeniu po zakończeniu egzekucji, o której mowa w pkt 1–3, jeżeli dochodzony obowiązek nie został wyegzekwowany w całości.
3. Koszty egzekucyjne powstałe w postępowaniu egzekucyjnym, o którym mowa w ust. 1 i 2, które nie zostały wyegzekwowane, podlegają umorzeniu wraz z umorzeniem postępowania egzekucyjnego.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej" Stanisław Lem
No właśnie i co teraz?? Nikt nie potrafi jasno odpowiedzieć co z kosztami upomnienia ? zostawiamy je czy można je spłacić z kwoty przekazanej przez komornika, chociaż to jest już postępowanie sądowe a nie postępowanie administracyjne w egzekwowaniu należności z FA
z wpłaty przekazanej od komornika nie możesz przekazać na koszty upomnienia.
Jedynie z wpłaty bezpośrednio otrzymanej od dłużnika.
Powiem wprost, ja tego nie robię, nie mam czasu sprawdzać czy ktoś miał koszty upomnienia czy nie. Mam to gdzieś. Najwyżej będę miał zarzut i posypię głowę popiołem
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
A jeżeli dłużnik sam wpłaca, to koszty upomnienia pobieramy przy pierwszej wpłacie czy na końcu? I czy KU dzielimy na 5% i 95% (5% dochód gminy, 95 % dochód BP)