koszty utrzymania domu rodziny zawodowej
Re: koszty utrzymania domu rodziny zawodowej
Czy ktoś zalicza podatek od nieruchomości w koszty utrzymania domu?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Będę wdzięczna za odpowiedź.
ZRZ Wielodzietna.
jestem traktowana wciąż z 2004 r na podstawie ustawy o pomocy społecznej,
a otrzymałam zaproszenie powołujące się na nową ustawę art 128-130 na spotkanie ,którego celem będzie dokonanie oceny sytuacji dzieci ???
albo mnie przymuliło , albo ktoś żarty robi .
jak to jest , dotyczy mnie nowa ustawa tam gdzie wygodniej , a tam gdzie mniej wygodnie (finanse) mnie nie dotyczy? .
a rodzinie wielodzietnej funkcjonującej na podstawie starej ustawy przysługuje tz \"urlop\" wynikający z nowej ustawy?
według interpretacji MPiPS rodziny które zostały na starych zasadach mogą ubiegać się o świadczenia które są w nowej ustawie a nie było ich w starej
Art. 226 ust. 5 przewiduje możliwość rozpatrywania na zasadach i w trybie określonych w przepisach dotychczasowych spraw, do których prawo powstało przed dniem 1 stycznia 2012 r. Oznacza to, że:
- zakresem regulacji objęte są świadczenia na dziecko, które umieszczone zostało w tej rodzinie przed dniem 1 stycznia 2012 r. Jeżeli dziecko zostało umieszczone w rodzinie po dniu 1 stycznia 2012 r. zastosowanie znajdą przepisy nowe,
- rodzinie, która wybrała przepisy dotychczasowe, przysługują również świadczenia wynikające z ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, a nie mające swojego „odpowiednika” w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2009 r. Nr 175, poz. 1362, z późn. zm.). Nie są to bowiem świadczenia, do których prawo powstało przed dniem wejścia w życie ustawy. Prawo do nich powstało z dniem wejścia w życie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej i dlatego wniosek, o którym mowa w art. 226 ust. 5 ustawy ich nie dotyczy.
Art. 226 ust. 5 przewiduje możliwość rozpatrywania na zasadach i w trybie określonych w przepisach dotychczasowych spraw, do których prawo powstało przed dniem 1 stycznia 2012 r. Oznacza to, że:
- zakresem regulacji objęte są świadczenia na dziecko, które umieszczone zostało w tej rodzinie przed dniem 1 stycznia 2012 r. Jeżeli dziecko zostało umieszczone w rodzinie po dniu 1 stycznia 2012 r. zastosowanie znajdą przepisy nowe,
- rodzinie, która wybrała przepisy dotychczasowe, przysługują również świadczenia wynikające z ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, a nie mające swojego „odpowiednika” w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2009 r. Nr 175, poz. 1362, z późn. zm.). Nie są to bowiem świadczenia, do których prawo powstało przed dniem wejścia w życie ustawy. Prawo do nich powstało z dniem wejścia w życie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej i dlatego wniosek, o którym mowa w art. 226 ust. 5 ustawy ich nie dotyczy.
~Michał pracujesz w ministerstwie, ze tak lansujesz ich interpretacje?
Jak wiesz, są one tyle warte ile warty jest papier na którym zostały one wydrukowane. Aby te ich brednie miały moc prawną muszą być wydane w formie aktu prawnego czyli rozporządzenia lub ustawy. W każdym innym przypadku można je wsadzić sobie w miejsce, gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę....
Jak wiesz, są one tyle warte ile warty jest papier na którym zostały one wydrukowane. Aby te ich brednie miały moc prawną muszą być wydane w formie aktu prawnego czyli rozporządzenia lub ustawy. W każdym innym przypadku można je wsadzić sobie w miejsce, gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę....
Grzegorz może interpretacje MPIPS nie są wiążące jednak bardzo pomagają w orzekaniu w SKO ponieważ jest to traktowane na równi z wykładnią legalną ponieważ pochodzą od ustawodawcy. Są też interpretacje prawników Związku Powiatów Polskich które są zupełnie odmienne ale tak już jest że kto płaci prawnikom ten uzyskuje dogodną dla siebie interpretacje.
Jednak jako pracownicy socjalni powinniście działać na korzyść swoich podopiecznych.
Zachowujecie się tak jakby świadczenia były wypłacane z waszej kieszeni no chyba że macie premie od ilości zaoszczędzonych środków.
Jednak jako pracownicy socjalni powinniście działać na korzyść swoich podopiecznych.
Zachowujecie się tak jakby świadczenia były wypłacane z waszej kieszeni no chyba że macie premie od ilości zaoszczędzonych środków.
~Michał gwoli ścisłości ministerstwo nie jest \"wykładnią legalną ponieważ pochodzą od ustawodawcy\", z bardzo prostego powodu - nie jest władzą ustawodawczą. Taką władzą w PL jest tylko sejm.
Ponadto odpowiadając na Twoje ostatnie zdanie: świadczenia nie są wypłacane z mojej kieszeni i nic z tego nie mam, iż \"zaoszczędzę środki\", ale to są pieniądze nasz wszystkich pracujących i kupujących, z których państwo zabiera część w postaci różnorodnych podatków i oddaje w postaci np świadczeń wypłacanych przez MOPS czy PCPR. I najwyższa pora zrozumieć, iż jest ograniczona suma kasy na wszystko (budżet) i jeśli damy ją, ludziom którzy nie powinni jej dostać to po prostu nie będzie jej na coś innego - to chyba jasne?
Ponadto odpowiadając na Twoje ostatnie zdanie: świadczenia nie są wypłacane z mojej kieszeni i nic z tego nie mam, iż \"zaoszczędzę środki\", ale to są pieniądze nasz wszystkich pracujących i kupujących, z których państwo zabiera część w postaci różnorodnych podatków i oddaje w postaci np świadczeń wypłacanych przez MOPS czy PCPR. I najwyższa pora zrozumieć, iż jest ograniczona suma kasy na wszystko (budżet) i jeśli damy ją, ludziom którzy nie powinni jej dostać to po prostu nie będzie jej na coś innego - to chyba jasne?
~Grzegorz bardzo miło usłyszeć że ktoś się przejmuje budżetem i jego racjonalnym wydatkowaniem, w tym że to są pieniądze nas wszystkich może trochę przesadziłeś ponieważ zapomniałeś, że wypłaty pracowników w urzędach pochodzą własnie z tych \"pieniędzy które państwo zabiera\" więc odbieram Twoje działanie jako dbanie o własny interes (boisz się że braknie na twoją wypłatę)
a ja się ciągle nie dowiedziałam co wliczacie do tych kosztów i jak je ustalacie
może ma ktos jakieś wzory? czy przeliczacie w ciągu roku
może ma ktos jakieś wzory? czy przeliczacie w ciągu roku
Oprócz koszty utrzymania domu rodziny zawodowej - Stare tematy przeczytaj również:
likwidacja barier
Osoba do pomocy w sprawowaniu opieki nad dziećmi
do koordynatorów
pomoc na kontynuowanie nauki dla osób niespełniających kryterium dochodowe
która gmina jako właściwa do ponoszenia odpłatności za dziecko
Pilnie szukamy miejsca dla dzieci
pomoc rzeczowa wg nowej ustawy
wolne miejsce w placówce
porozumienia między powiatami
dof. do turnusu
wysokosc dof. do turnusu
biologiczne jak zaczząć