koszty utrzymania lokalu mieszkalnego
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia
- Kontakt:
koszty utrzymania lokalu mieszkalnego
Proszę o pomoc (jestem nowym pracownikiem).
Jakie środki wliczacie a czego nie wliczacie?
energia elektryczna, woda, ścieki, czynsz, odbiór nieczystości stałych i płynnych, gaz, opał, usługi telekomunikacyjne a w nich co np. abonament za telefon ale czyj, telewizję, internet?
w niektórych wnioskach mam Netflix, doładowanie butli gazem (kwota 53 zł, więc podejrzewam, ze tej do kuchni gazowej).
A co z wnioskami rodzin zastępczych, którzy mieszkają w domu rodzinnym i faktury wystawione są np. na rodziców (właścicieli domu jednorodzinnego)?
Jakie środki wliczacie a czego nie wliczacie?
energia elektryczna, woda, ścieki, czynsz, odbiór nieczystości stałych i płynnych, gaz, opał, usługi telekomunikacyjne a w nich co np. abonament za telefon ale czyj, telewizję, internet?
w niektórych wnioskach mam Netflix, doładowanie butli gazem (kwota 53 zł, więc podejrzewam, ze tej do kuchni gazowej).
A co z wnioskami rodzin zastępczych, którzy mieszkają w domu rodzinnym i faktury wystawione są np. na rodziców (właścicieli domu jednorodzinnego)?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PZ
- Kontakt:
Re: koszty utrzymania lokalu mieszkalnego
Witaj Gosiu,
czy udało Ci się znaleźć odpowiedź na swoje pytania?
Jak rozwiązałaś problem dotyczący usług telekomunikacyjnych?
czy udało Ci się znaleźć odpowiedź na swoje pytania?
Jak rozwiązałaś problem dotyczący usług telekomunikacyjnych?
-
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
Też jestem zainteresowana tematem. Mam jeszcze jedno pytanie czy odliczacie dzieci biologiczne jeżeli są w składzie rodziny od zwrotów z kosztów utrzymania lokalu
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PZ
- Kontakt:
Tak, my dzielimy kwotę z rachunku przez liczbę osób zamieszkujących w mieszkaniu/domu i mnożymy przez liczbę osób tworzących RZ, jeśli skład rodziny zastępczej się zmienia to wtedy przeliczamy adekwatnie do liczby dniinspektor123 pisze:Też jestem zainteresowana tematem. Mam jeszcze jedno pytanie czy odliczacie dzieci biologiczne jeżeli są w składzie rodziny od zwrotów z kosztów utrzymania lokalu
-
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
Dziękuje ci. jestem nowa i jeszcze nie bardzo rozumiem te kwestie.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Wypłata świadczeń dla rodzin zastępczych.
- Kontakt:
Ja bym Netflixa nie liczyła, u nas tylko jedna rodzina dostaje zwrot za opłaty telewizyjne ale tylko te RTV co Poczta Polska ściąga. Wg. naszej pani prawnik o taki abonament telewizyjny chodziło ustawodawcy.
Zwracamy za jeden abonament telefoniczny stacjonarny jak ktoś ma i komórkowy oraz za internet(przeważnie posiadają stacjonarny, ale jest też rodzina, która jedynie w telefonach ma internet i wybrała do zwrotu jeden najwyższy abonament z internetem), rodzina podaje we wniosku za jaki nr- zawsze jest to ten sam numer.
Ja mam pytanie...czy ma/miał ktoś sytuację, że rodzina prowadziła rodzinę zastępczą ale posiadała także gospodarstwo rolne maliny itp. i jak wtedy byście rozliczali zużycie wody lub prądu dla takiej rodziny jeśli jest jeden licznik poboru na danej posesji.
Czy jakieś oświadczenie trzeba by pobrać i w okresach wiosna-lato zwracać np. 80% kosztów zużycia??
Zwracamy za jeden abonament telefoniczny stacjonarny jak ktoś ma i komórkowy oraz za internet(przeważnie posiadają stacjonarny, ale jest też rodzina, która jedynie w telefonach ma internet i wybrała do zwrotu jeden najwyższy abonament z internetem), rodzina podaje we wniosku za jaki nr- zawsze jest to ten sam numer.
Ja mam pytanie...czy ma/miał ktoś sytuację, że rodzina prowadziła rodzinę zastępczą ale posiadała także gospodarstwo rolne maliny itp. i jak wtedy byście rozliczali zużycie wody lub prądu dla takiej rodziny jeśli jest jeden licznik poboru na danej posesji.
Czy jakieś oświadczenie trzeba by pobrać i w okresach wiosna-lato zwracać np. 80% kosztów zużycia??
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadcznia
- Kontakt:
u nas kiedyś, dawno temu miała rodzina zastępcza założone podliczniki.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Piecza zastępcza
- Kontakt:
[quote=UroczeDziewcze
[/quote]
Jest stosowne rozporządzenie określające normy zużycia wody: "
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 14 stycznia 2002 r. w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody"
i jeśli jest to woda z wodociągu miejskiego czy wiejskiego, liczył bym zużycie wg tych norm z rozporządzenia. Jeśli zaś woda jest z lokalnej studni i czerpana we własnym zakresie przez hydrofor zasilany prądem, to myślę że koszt prądu który zużywa gospodarstwo domowej czy wody używanej w domu jest pomijalny w całości kosztów gospodarstwa. I niech zakładają podliczniki bo im tego nie rozliczycie. Zgodnie z ustawą starosta pokrywa opłaty za energię elektryczną i wodę tylko w lokalu mieszkalnym a nie całym gospodarstwie rolnym czy firmie ....
[/quote]
Jest stosowne rozporządzenie określające normy zużycia wody: "
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 14 stycznia 2002 r. w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody"
i jeśli jest to woda z wodociągu miejskiego czy wiejskiego, liczył bym zużycie wg tych norm z rozporządzenia. Jeśli zaś woda jest z lokalnej studni i czerpana we własnym zakresie przez hydrofor zasilany prądem, to myślę że koszt prądu który zużywa gospodarstwo domowej czy wody używanej w domu jest pomijalny w całości kosztów gospodarstwa. I niech zakładają podliczniki bo im tego nie rozliczycie. Zgodnie z ustawą starosta pokrywa opłaty za energię elektryczną i wodę tylko w lokalu mieszkalnym a nie całym gospodarstwie rolnym czy firmie ....
Oprócz koszty utrzymania lokalu mieszkalnego - Piecza Zastępcza przeczytaj również:
Ocena Końcowa Procesu Usamodzielnienia
kontynuowanie nauki a brak zaśw.
pomoc na kontynuowanie nuaki od kiedy przyznać
Odpłatność rodziców biologicznych za pobyt dziecka w pieczy zastępczej
pomoc na konynuowanie nauki
Asystent rodziny czy pracownik socjalny
Podwójne finansowanie pobytu w pieczy
data faktycznego umieszczenia
POMOC NA USAMODZIELNIENIE SIĘ
Podatek od nieruchomności- czy zaliczyć do środków finansowych o których mowa w art. 83?
rodzina zastępcza zawodowa a najniższa krajowa
błędnie wydana decyzja na utrzymanie dziecka w rodzinie zast.
IPU
świadczenia jednorazowe
wydatki ponoszone przez gminę
Pomoc na zagospodarowanie I usamodzielnienie