kredyt gotowkowy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 13 lis 2015, 21:45

Witam. Jestem na tym forum nowa. Znalazlam sie tutaj poniewaz mam pewien dylemat zwiazany z OPS. Opisze cala historie od poczatku. Wczesna wiosna kontaktowalam sie z Pania z OPS w sprawie pomocy finansowej przy wymianie pokrycia dachowego (mialam pape i podczas wiekszego wiatru zerwalo mi troche papy) wiec trzeba bylo cos zrobic a ze mi sie tez lalo juz postanowilismy dac blache. Jednak koszt takiego remontu przerosl nasze oczekiwania (wycena byla na ok.15tys bez robocizny) dlatego zapytalam sie telefonicznie o mozliwosc pomocy. Pani odpowiedziala ze moge zlozyc wniosek mimo ze "delikatne" mi dochod przekraczal i ze dostane zasilek specjalny. Jednak dzien przed zlozeniem podania, owa pani do mnie zadzwonila ze mam jedank podania nie skladac i ze mam cos innego wymyslic np wziasc kredyt. No to skoro nie mielismy innego wyjscia maz wraz z wujkiem jako wspolkredytobiorca (maz sam nie dostanie kredytu, maly zarobek) wzial kredyt w kwocie 13.000 zl na remont dachu. Teraz zglosilam sie do OPS po pomoc finansowa (dochod mi juz nie przekracza) to ta Pani sama mi doradzajac kredyt kazala mi pokazac umowe kredytowa i wliczyla mi ta kwote do dochodu dzielac na 12msc i wyszlo jej ze dochod mi przekracza (i to spora kwote!!) i ze nie mam co liczyc na duza pomoc finansowa o ile wogole dostane ten zasilek specjalny. Moje pytanie jest takie co moge w tej sytuacji zrobic? Jesli kwota pomocy bedzie smieszna to czy moge sie odwolac? I czy ta Pani wogole postapila zgodnie z przepisami? Skoro policzyla mi jako dochod to dlaczego nie odliczy mi takze wysokosc raty za ten kredyt ktora wynosi prawie 700zl miesiecznie.
P.S Mam faktury za material na wymiane dachu. Nie korzystam z pomocy OPS co miesiac, tylko wtedy jak naprawde nie dajemy rady a tu takie problemy.
Dziekuje z gory za odpowiedzi
ciekawa89
Praktykant
Od: 12 lis 2015, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 13 lis 2015, 22:35

Te kwestie reguluje art. 8 ustawy o pomocy społecznej:
"3. Za dochód uważa się sumę miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku lub w przypadku utraty dochodu z miesiąca, w którym wniosek został złożony, bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, pomniejszoną o:
1) miesięczne obciążenie podatkiem dochodowym od osób fizycznych;
2) składki na ubezpieczenie zdrowotne określone w przepisach o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz ubezpieczenia społeczne określone w odrębnych przepisach;
3) kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób."
i dalej:
"11. W przypadku uzyskania w ciągu 12 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku lub w okresie pobierania świadczenia z pomocy społecznej dochodu jednorazowego przekraczającego pięciokrotnie kwoty:
1) kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej, w przypadku osoby samotnie gospodarującej,
2) kryterium dochodowego rodziny, w przypadku osoby w rodzinie
– kwotę tego dochodu rozlicza się w równych częściach na 12 kolejnych miesięcy, poczynając od miesiąca, w którym dochód został wypłacony."

Jest jeszcze art. 41:
"W szczególnie uzasadnionych przypadkach osobie albo rodzinie o dochodach przekraczających kryterium dochodowe może być przyznany:
1) specjalny zasiłek celowy w wysokości nieprzekraczającej odpowiednio kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej lub rodziny, który nie podlega zwrotowi;
2) zasiłek okresowy, zasiłek celowy lub pomoc rzeczowa, pod warunkiem zwrotu części lub całości kwoty zasiłku lub wydatków na pomoc rzeczową."

W skrócie:
- tak, dochód jednorazowy w określonej kwocie wlicza się do dochodu
- nie, rat kredytu się nie odlicza od dochodu
- kwota 15 tysięcy złotych jest nierealna w pomocy społecznej
- oczywiście, w przypadku otrzymania decyzji, z którą się Pani nie zgadza, ma Pani możliwość wniesienia odwołania, w terminie i zgodnie z pouczeniem, które znajduje się na dole każdej decyzji.
Ina

Napisano: 14 lis 2015, 0:00

Gdybyś złożyła wtedy wniosek to u nas byłaby raczej odmowa lub ewentualnie przyznanie - max. 300 zl
gvuvu

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x