kredyt na dom a pomoc z OPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 13 lut 2014, 14:39

Rodzina zwróciła się z prośbą o udzielenie pomocy finansowej w tut. OPS ( złożyła kilka podań ). Mamy wiedzę, że w 2013 r. ta sama rodzina dokonała kupna domu wolnostojącego na zakup , którego zaciągnęła kredyt hipoteczny na bardzo wysoką kwotę. Pytanie moje jest takie, czy ten kredyt wlicza się do dochodu tej rodziny czy może też jestem w błędzie? Proszę o pomoc!
~xxx

Napisano: 13 lut 2014, 14:52

Jeśli wartość kredytu przekracza pięciokrotność kryterium ustawowego rodziny to musisz wliczyć. Musisz także sprawdzić czy kredyt został zaciągnięty w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Wtedy wartość kredytu dzielisz przez 12 miesięcy i to dodajesz do dochodu rodziny za dany miesiąc.
~Maja

Napisano: 13 lut 2014, 14:59

Kredyt był zaciągnięty w październiku 2013 r. na kwotę ponad 180.000 zł pod hipotekę zakupionego domu. Czyli przepis obowiązuje tak jak wskazałaś Maju?!
~xxx

Napisano: 13 lut 2014, 15:07

tak, teraz to 180.000 dzielisz przez 12 miesięcy i doliczasz. Dopiero po upływie roku od zaciągnięcia możesz przestać go wliczać czyli od listopada 2014r
~Maja

Napisano: 13 lut 2014, 15:08

Bardzo dziękuję Maju!!!
~xxx

Napisano: 13 lut 2014, 15:16

U nas taka jedna rodzina pokryła swój dom piękną nowiusieńką dachówką ,chociaż mogła pokryć materiałem tańszym np.papą zwrócili się o pomoc daliśmy odmowę i mamy odwołanie do SKO
~magda

Napisano: 13 lut 2014, 15:22

Mam pytanie: skąd Wy bierzecie te wszystkie info na temat doliczania kredytów i ich przeliczania?
~bzyk

Napisano: 13 lut 2014, 15:33

My mamy druk oświadczenia majątkowe klienta i to oni wypisują swoje zasoby majątkowe jak również obciążenia finansowe jak kredyty ,podatki,media itd
~magda

Napisano: 13 lut 2014, 15:37

Nie bardzo mogę zrozumieć jak można doliczyć jedną dwunastą kredytu który został zaciągnięty pod hipotekę na zakup domu. Zakupiony dom do czasu spłaty tego kredytu tak naprawdę nie jest ich własnością. Rozumiem dochód uzyskany jednorazowo np. ze sprzedaży ziemi, działki budowlanej itp ale z kredytu pod hipotękę? Skąd taka interpretacja
~~inka

Napisano: 13 lut 2014, 15:44

przecież Was pozamykają
~franek

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem