- krok po kroku- stypendium
-
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
- krok po kroku- stypendium
wiatm od września zaczynam realizować stypendium. Prosze napiszcie krok po kroku na co szczególnie mam zwracać uwagę. Wiem o kryterium dochodowym i w zależności wyypłata. Najgorzej z tymi fakturami . Rejestruję je gdzieś opisuję analizuję zliczam co sie kwalifikuje z faktury. gdzie mam to wpisywać. Pracuję na Talesie
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: - krok po kroku- stypendium
To przecież możesz zapytać poprzednika co i jak w temacie. Chyba że masz z nim kosę to trudno. Ps. Obliczanie dochodów uprawniajacym jak w pomocy społecznej więc uderz do pracowników. Faktury? A to trzeba to gdzieś wpisywać?
Polecam książkę- autor. Piotr Ciszewski. Pomoc materialna dla uczniów
Polecam książkę- autor. Piotr Ciszewski. Pomoc materialna dla uczniów
Małopolska/OPS/Sygnity
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR, FA, DO, DW, ŹC, DE, CP ...
- Kontakt:
też pracuję na talesie.w razie pytań pytaj śmiało. faktur nie rejestruję - w programie nie ma takiej opcji. podobno w sygnity jest. prowadzę zeszyt w którym wszystko zapisuję.faktury muszą być zgodne z wydaną decyzją. każdą fakturę na odwrocie opieczętowuję i opisuję jaką kwotę z danej faktury zaliczam.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ST/DM
- Kontakt:
Polecam tą samą książkę Piotra Ciszewskiego.
Obliczania dochodów też uczyłam się od pracowników socjalnych. Dużo korzystałam z forum, nie bój się pytać. Poczytaj też stare wpisy, tam każdy temat jest szczegółowo omówiony.
Pamiętaj o:
*informacji o późniejszym terminie załatwienia sprawy, bo na pewno nie wydasz decyzji w ciągu miesiąca - decyzję o pieniądzach dostaniesz gdzieś w listopadzie.
*zgodzie na zmianę decyzji w II semestrze, jeśli zmieniasz decyzję pierwotną decyzją zmieniającą, bo niektórzy wydają też drugą na ten sam wniosek.
I tak zaczniesz z myślą, że to takie proste, a później się zacznie: przeliczać w nowym semestrze czy nie, od którego miesiąca zawieszać, jak liczyć działalność gospodarczą, komu odliczać KRUS, itd.
Na początku nie zadaje się właściwych pytań, bo się ich nie zna, później wypracujesz sobie własny sposób postępowania. Który też pewnie w międzyczasie zmienisz.
Obliczania dochodów też uczyłam się od pracowników socjalnych. Dużo korzystałam z forum, nie bój się pytać. Poczytaj też stare wpisy, tam każdy temat jest szczegółowo omówiony.
Pamiętaj o:
*informacji o późniejszym terminie załatwienia sprawy, bo na pewno nie wydasz decyzji w ciągu miesiąca - decyzję o pieniądzach dostaniesz gdzieś w listopadzie.
*zgodzie na zmianę decyzji w II semestrze, jeśli zmieniasz decyzję pierwotną decyzją zmieniającą, bo niektórzy wydają też drugą na ten sam wniosek.
I tak zaczniesz z myślą, że to takie proste, a później się zacznie: przeliczać w nowym semestrze czy nie, od którego miesiąca zawieszać, jak liczyć działalność gospodarczą, komu odliczać KRUS, itd.
Na początku nie zadaje się właściwych pytań, bo się ich nie zna, później wypracujesz sobie własny sposób postępowania. Który też pewnie w międzyczasie zmienisz.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA, ST
- Kontakt:
a czy wnioski są nadal przez nas opracowywane? Czy może jakieś przepisy się zmieniły?
-
- Referent
- Kontakt:
jeżeli nie masz wzoru wniosku okreslonego w regulaminie albo uchwale rady gminy to możesz sobie dowolnie modyfikowac wniosek, ja tak robię.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: oświata
- Kontakt:
a ta informacja w jakiej formie?m_alaczek pisze:Polecam tą samą książkę Piotra Ciszewskiego.
Pamiętaj o:
-
- Referent
- Kontakt:
Wyślij na priv meila to Ci podeślę wzór od Ciszewskiego
Oprócz - krok po kroku- stypendium - Stypendia przeczytaj również:
oświadczenie w sprawie stypendium szkolnego
rachunki na niepełną kwotę....
Lubelskie sprawozdanie do 04.07
uwierzytelnianie dokumentów w stypendium
dokumenty do stypendium szkolnego
szkolenie z zakresu stypendia i zasiłki szkolne
Stypendia po 01.09.2017 bo ustawa przestaje istnieć
dochody - przeliczanie zasiłków rodzinnych