kronos 79, kb, elmer, ewalu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 15 wrz 2014, 12:07

dostalam wlasnie przekazanie postepowania w sprawie wnioskow o zasiłek pielegnacyjny i rodzinny w zwiazku ze zmiana miejsca zamieszkania wnioskodawczyni od kwietnia 2014 r. Osrodek ktory mi to wyslal uchylil swoje decyzje od 01.05.2014 r. ponadto w tym samym miesiacu wnioskodawczyni wyszla za maz i nie dostarczyla do tamtego osrodka zadnych dokumentow tzn zasw o dochodach meza itp. W decyzji jest wpisane, ze to nasz osrodek ma dokonac weryfikacji czy w tamtym okresie przysługiwał zasiłek...i co ja niby mam przyznac zasiłek od maja bo oni tak uchylili?!!!!!! Mial ktos taki przypadek ????
calineczka

Napisano: 15 wrz 2014, 13:18

nie.
Masz wezwać Stronę do złożenia wniosku i przyznać od miesiąca złożenia wniosku.
Tamten Ośrodek teraz uchylił wstecz czy tak długo "przesyłał" dokumenty?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2014, 13:33

tak teraz koncem sierpnia uchylil wstecz...ale nie wiem co to znaczy? oni mysla ze ja mam rozpatrzyc wstecz i ze niby toi ja mam werfykowac czy wtedy sie jej nalezało?...
calineczka

Napisano: 15 wrz 2014, 13:34

a jesli oni mi ten wniosek ze wszystkimi zalacznikami przeslali to tez ja wzywam do zlozenia wniosku? czy tylko do dostarczenia brakujacych dokumentów męza?
calineczka

Napisano: 15 wrz 2014, 13:56

musisz mieć nowy wniosek.
oni se mogą myśleć. Strzelili babola
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2014, 14:24

elmer a czy moge zapytac na jaki artykuł powolac sie w tym wezwaniu bo jesli chodzi o braki i wezwanie do zlozenia wyjasnien w trakcie pobierania swiadczen to wiem ale nie wiem jak to napisac za bardzo.... wniosek niby juz jest.. i to jeszcze wyslany do nas na jej prosbe...
calineczka

Napisano: 15 wrz 2014, 14:37

ehhh.. namieszali.. my przesyłamy dokumentację nie uchylając decyzji... ośrodek przejmuje jedynie realizację świadczeń rodzinnych, na podstawie naszej decyzji.
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2014, 14:44

powołałbym się na KPA;
Art. 64. § 2. Jeżeli podanie nie czyni zadość innym wymaganiom ustalonym w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w terminie siedmiu dni z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania.

Rajski namieszali, ale ty byś namieszał podobnie
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2014, 15:49

wiecie co prawnik powiedzial...ze ma byc wezwanie do usuniecia brakow i mam wydac decyzje od maja z zaznaczeniem ze za okres od maja do sierpnia juz bylo wypłacone w innym osrodku...gorzej jak sie okaze ze sie nie miescili w tym czasie... :x ....
calineczka

Napisano: 15 wrz 2014, 19:13

Rajski pisze:ehhh.. namieszali.. my przesyłamy dokumentację nie uchylając decyzji... ośrodek przejmuje jedynie realizację świadczeń rodzinnych, na podstawie naszej decyzji.
Też tak kiedyś robiłem.
Elmer pisze:musisz mieć nowy wniosek.
Elmer wiem, że tak się powszechnie praktykuje. Ale - znasz zapewne KPA więc wiesz, że organy pilnują właściwości z urzędu. Wiesz też pewnie, że istnieje bogata linia orzecznicza na to, że zmiana miejsca zamieszkania nie powoduje utraty prawa do świadczeń rodzinnych - bo niby w jaki sposób to wpływa na prawo do świadczenia? Po trzecie - wiesz zapewne, że istnieje cała masa ludzi którzy nie udają, że art. 50 naszej ustawy nie istnieje i nie idą w zaparte, że już nie obowiązuje (można go było dawno uchylić gdyby nie obowiązywał nie?). Proszę powiedz na jakiej podstawie wymagać od ludzi złożenia wniosku o ustalenie prawa do czegoś co już raz mieli przyznane (na obecny okres zasiłkowy) prawomocną decyzją i jak tą decyzję uchylić bez zgody strony? (Wiem, że nagminne jest wymuszanie na klientach zgody na uchylenie).
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x