Też tak kiedyś robiłem.Rajski pisze:ehhh.. namieszali.. my przesyłamy dokumentację nie uchylając decyzji... ośrodek przejmuje jedynie realizację świadczeń rodzinnych, na podstawie naszej decyzji.
Elmer wiem, że tak się powszechnie praktykuje. Ale - znasz zapewne KPA więc wiesz, że organy pilnują właściwości z urzędu. Wiesz też pewnie, że istnieje bogata linia orzecznicza na to, że zmiana miejsca zamieszkania nie powoduje utraty prawa do świadczeń rodzinnych - bo niby w jaki sposób to wpływa na prawo do świadczenia? Po trzecie - wiesz zapewne, że istnieje cała masa ludzi którzy nie udają, że art. 50 naszej ustawy nie istnieje i nie idą w zaparte, że już nie obowiązuje (można go było dawno uchylić gdyby nie obowiązywał nie?). Proszę powiedz na jakiej podstawie wymagać od ludzi złożenia wniosku o ustalenie prawa do czegoś co już raz mieli przyznane (na obecny okres zasiłkowy) prawomocną decyzją i jak tą decyzję uchylić bez zgody strony? (Wiem, że nagminne jest wymuszanie na klientach zgody na uchylenie).Elmer pisze:musisz mieć nowy wniosek.