Wychowawczy na bliźnięta Elmer i inne mądre głowy pomocy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 15 wrz 2014, 12:50

Witam wpadła dzisiaj matka bliźniaków z awanturą że ona żąda wyrównania za lata wstecz jak brała dodatek na urlopie wychowawczym..tlumaczylem że nie ma zmian w ustawie ona swoje..narazie pisma nie złożyła ale co zrobić jak zażąda na piśmie tego
Rafał

Napisano: 15 wrz 2014, 13:16

zażąda wstecz?
Umorzysz postępowanie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2014, 14:02

U nas taka jedna odwołała się od decyzji wstecz i SKO jej przyznało na brata bliźniaka (od 2008) Kobita otrzymała wyrównanie prawie 15 tyś. Teraz walczy o odsetki
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 15 wrz 2014, 14:11

a na co powołaliscie sie w decyzji odmownej? Bo prawdopodobnie za miesiąc tez bede odmawiaci tez bedzie odwołanie.
mok

Napisano: 15 wrz 2014, 14:12

Sipera rozumiem, że wniosła o unieważnienie decyzji?
A prosiła wtedy o podwójne wychowawcze.

Mok powołuj się na ustawę. W odwołaniu strona powołuje się na NSA
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2014, 14:27

Ja wiem że na nasza ustawe ale chodzi o to, ze tak naprawde to nie jest tam napisane że na bliźniaki sie nie należy no chyba że powołac sie na art. 10.1. "Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem" pkt. 2- 36 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu.
mok

Napisano: 15 wrz 2014, 14:43

tak, wniosła o unieważnienie. Ale jak tak czytam uzasadnienie SKO to w sumie, wprost nie pisze, że się na bliźniaki nie należy.
Art. 10 ust. 2 mówi tylko i wyłącznie o tym, że na bliźniaki wypłatę wydłuża się do 36 m-cy.
Na jednym wniosku tak, wniosiła na 2 dzieci. Na trzech pozostałych wpisane były oba dzieciaki ale ten na którego nie miała przyznanego dodatku, skreślony z jej parafką.
A czytając Uchwałę 7 sędziów NSA z 26 czerwca 2014 r., sygnatura akt I OPS 15/13 to chyba jestem w stanie stanąć na stanowisku, ze faktycznie dodatek przysługuje na każde z dzieci.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 15 wrz 2014, 21:55

Sipera a w jakim mieście to SKO przyznało te 15 tys?
ups

Napisano: 16 wrz 2014, 8:49

Stosowanie uchwały nas do wzruszania z mocą wsteczna decyzji ostatecznych i przyznawania jakiegoś wyrównania, to już jest kretynizm do szescianiu - kolejny popis bezmózgowia sko
kalina3

Napisano: 16 wrz 2014, 8:51

Ja zawiadomiłabym prokuraturę o takiej decyzji sko, bo to zwykłe bezprawie
kalina2

Strona 1 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x