Kronos79, Kb, Elmer i inni wypowiedzcie się

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
+ewa

Kronos79, Kb, Elmer i inni wypowiedzcie się

Post autor: +ewa »

wierzycielka ma przyznane fa od wrzesinia 2014r. komornik przyslal 600 zł a dłuznik ma nie oddane na wrzesiem 2014 - 250 zł i za luty 2015r. 300 zł +odsetki 9 zł co dale kwotę 559 zł,
co zrobic z kwota 41 zł ? oddac komornikowi ?
a czy moge nadal placis wierzycielne Fa ? jej dluznik jest winien na dzien 02.09.2014r. 2510,69 zł
?
anetag
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Kronos79, Kb, Elmer i inni wypowiedzcie się

Post autor: anetag »

a jak ty to śmiesznie zaliczasz, raz na najstarszą zaległość raz na ostatnią, zawsze zaliczamy na poczet najstarszych należności
+ewa

anetag pisze:a jak ty to śmiesznie zaliczasz, raz na najstarszą zaległość raz na ostatnią, zawsze zaliczamy na poczet najstarszych należności
za m-c wrzesien 2014r. to u mnie komornik umarza postepowanie, bo twierdzi ze skarbowy bedzie to robil - ale dogadalismy sie ze jak sciągną z wyplaty to przekaze i zalicze za wrzesien
a co mam zrobic ?
GRAS

Post autor: GRAS »

co to za moda z tym umarzaniem przez komornika ,przeciez to nie on decyduje w przyp zbiegu egzekucji, nie rozmumiem tego
+ewa

GRAS pisze:co to za moda z tym umarzaniem przez komornika ,przeciez to nie on decyduje w przyp zbiegu egzekucji, nie rozmumiem tego
no ale co ja mam poradzic na to :(
MarcinS

Post autor: MarcinS »

Moda wynika z tego, że po wystawieniu decyzji przez OWW sprawa idzie do egzekucji administracyjnej i komornik sadowy nic z tym nie powinien robić, bo przepis jasno wskazuje, że to przejmuje skarbówka.
Chwała komornikom, którzy postępowania umarzają, bo dzięki temu nie ma później zdublowanych wierzytelności.

A wpłaty od komornika zawsze idą na bieżący NFAL. To już dawno temu zostało doprecyzowane.
A jeśli ktoś uważa, że interpretacja Ministerstwa dot. zaliczania należności jest cokolwiek warta to niestety się myli.
anetag
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

o zbiegu egzekucji decyduje tylko sąd komornik sam sobie nie może nic umorzyć
+ewa

ok, rozumiem wszystko ale swiata nie naprawimy
wracajac do tematu, co mam zrobic ?
?
anetag
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

masz zaliczyć na najstarsze należności
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

w żadnym wypadku. Zwrot do komornika (chyba, ze jest zadłużenie z ZA)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
ODPOWIEDZ