KRUS zabrał głos w sprawie składania oświadczeń - Świadczenia rodzinne

Strona 7 z 17    [ Posty: 169 ]

Napisano: 03 lip 2014, 12:03

Jak to jest. Jeżeli rolnik ma np. 1ha przeliczeniowy to z mocy ustawy podlega ubezpieczeniu w KRUS i nie ma tu znaczenia, czy uprawia ziemie czy nie. Jeżeli więc rolnik oświadczy do celów ZDO , że zaprzestaje pracy w gospodarstwie rolnym w rozumieniu, że nie będzie pracował na roli bo się opiekuje niepełnosprawną matką, to na jakiej podstawie KRUS będzie osobę wyrejestrowywał skoro ona posiada nadal to pole a więc z mocy ustawy nadal podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu
magnolia

Napisano: 03 lip 2014, 12:04

No przestańcie zajmować się sobą i mi coś doradźcie, jestem matką niepełnosprawnego dziecka w ubiegłym roku od lipca ze względu na uchwałę NSA pozbawiono mnie świadczenia pielęgnacyjnego. Teraz po zmienie przepisów od maja otrzymuję świadczenie pielęgnacyjne, ale zdo za okres wsteczny mi odmówiono i wskazano na celowość odwoływania. Moje pytanie, skoro KRUS ma już przepisy, żeby mnie wyrejestrować z ubezpieczenia z KRUS bez pozbycia się przeze mnie ziemi, to jak przyniosę zaświadczenie z KRUS o wyrejestrowaniu to czy mnie ubezpieczycie ? Czy to już będzie załatwione podleganie z mocy ustawy ?
wwo

Napisano: 03 lip 2014, 12:11

Halo !!! Ja jestem takim przypadkiem z życia wziętym. Czekam na odpowiedź .......
wwo

Napisano: 03 lip 2014, 12:12

Magnolia:
https://www.krus.gov.pl/zadania-krus/ube ... ikow-cd-1/
"Zgodnie z obowiązującymi przepisami ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, wymienionemu ubezpieczeniu podlega obowiązkowo: rolnik, zamieszkujący i prowadzący na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, osobiście i na własny rachunek działalność rolniczą w pozostającym w jego posiadaniu gospodarstwie rolnym o powierzchni powyżej 1 ha przeliczeniowego użytków rolnych lub dział specjalny produkcji rolnej, w tym również w ramach grupy producentów rolnych, a także małżonek rolnika oraz domownik (zobacz odsyłacze poniżej:) stale pracujący w tym gospodarstwie, jeżeli rolnik ten, jego małżonek, domownik, nie podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu, nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty, albo nie ma ustalonego prawa do świadczeń z ubezpieczeń społecznych.

Ubezpieczenie z mocy ustawy istnieje niezależnie od woli osoby spełniającej warunki do podlegania temu ubezpieczeniu lub woli płatnika. Z podlegania ubezpieczeniu w trybie obowiązkowym nie można zrezygnować. W każdym zatem przypadku, gdy rolnik lub domownik spełnia wszystkie warunki do obowiązkowego podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników, w tym jeżeli nie podlega obowiązkowo innemu ubezpieczeniu społecznemu na mocy odrębnych przepisów (wyjątek - zob. poniżej: przypisy dotyczące prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej), staje się on ubezpieczonym z mocy ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników".
nie można mówić o spełnianiu wszystkich warunków jak jednym z nich jest praca na roli.

WWO:
" jak przyniosę zaświadczenie z KRUS o wyrejestrowaniu to czy mnie ubezpieczycie"
jeżeli spełnisz pozostałe warunki to tak
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2014, 12:18

Bezmózg w koncu załapał że czego innego dotycza stanowiska ministerstwa i krusu i teraz sie czepił jednego pytania - sam sobie ustal czy takie przypadki beda czy nie, np. pytając sie krusu.
Olga2

Napisano: 03 lip 2014, 12:19

A jakie warunki ? mam 8 lat składek w ZUS i jeszcze w KRUS. Ale KRUS nie wlicza się do ZUS prawda. Czy jeszcze co powinnam spełnić?
wwo

Napisano: 03 lip 2014, 12:26

kochana Olgo2 nie potrafisz odpowiedzieć (raczej nie chcesz) na to pytanie, ponieważ odpowiedź całkowicie zaburza twoja obronę ministerstwa.
odpowiedź jest bardzo prosta: nie ma takiego przypadku.
Nie oczekuje przeprosin

WWO - warunek okresu ubezpieczenia. Masz za mało lat, winnaś być zgłoszona
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2014, 12:45

i ok jak nie ma takiego przypadku, przeciez ministerstwo wcale nie twierdzi że jest - wciąz polecam umiejętność czytania zwrotu "jeśli" .
Masz jeszcze jakis bełkot do zakamuflowania wygadywanych przez siebie bz.dur, bo widze że w koncu załapałes czego dotyczy stnowisko ministerstwa a czego krusu?
Olga2

Napisano: 03 lip 2014, 12:54

umiejętność czytania ze zrozumieniem... hm
Jeżeli nie ma takiego przypadku to kiedy nastąpi to jeśli?
Wg mnie nigdy. A jeżeli nigdy to jakie jeśli?

i tak przesyłam buziaki. Może się umówi na jakąś kolację?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2014, 13:00

Biedy bezmózg, stąd "jeśli", że mozliwe tytuły do obowiązkowego ubezpieczenia społecznego moga wynikac z przepisów nie należących do własciwości ministerstwa, tj. np przepisów usawy o ubezpieczeniu społecznym rolników i dlatego ministerstwo na temat "nieswoich" sie nie wypowiedziało tylko wskazane zostało "jeśli".

Dotarło bezmózgu?
Olga2

Strona 7 z 17    [ Posty: 169 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x