Jak to jest. Jeżeli rolnik ma np. 1ha przeliczeniowy to z mocy ustawy podlega ubezpieczeniu w KRUS i nie ma tu znaczenia, czy uprawia ziemie czy nie. Jeżeli więc rolnik oświadczy do celów ZDO , że zaprzestaje pracy w gospodarstwie rolnym w rozumieniu, że nie będzie pracował na roli bo się opiekuje niepełnosprawną matką, to na jakiej podstawie KRUS będzie osobę wyrejestrowywał skoro ona posiada nadal to pole a więc z mocy ustawy nadal podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu
No przestańcie zajmować się sobą i mi coś doradźcie, jestem matką niepełnosprawnego dziecka w ubiegłym roku od lipca ze względu na uchwałę NSA pozbawiono mnie świadczenia pielęgnacyjnego. Teraz po zmienie przepisów od maja otrzymuję świadczenie pielęgnacyjne, ale zdo za okres wsteczny mi odmówiono i wskazano na celowość odwoływania. Moje pytanie, skoro KRUS ma już przepisy, żeby mnie wyrejestrować z ubezpieczenia z KRUS bez pozbycia się przeze mnie ziemi, to jak przyniosę zaświadczenie z KRUS o wyrejestrowaniu to czy mnie ubezpieczycie ? Czy to już będzie załatwione podleganie z mocy ustawy ?
Magnolia: https://www.krus.gov.pl/zadania-krus/ube ... ikow-cd-1/
"Zgodnie z obowiązującymi przepisami ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, wymienionemu ubezpieczeniu podlega obowiązkowo: rolnik, zamieszkujący i prowadzący na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, osobiście i na własny rachunek działalność rolniczą w pozostającym w jego posiadaniu gospodarstwie rolnym o powierzchni powyżej 1 ha przeliczeniowego użytków rolnych lub dział specjalny produkcji rolnej, w tym również w ramach grupy producentów rolnych, a także małżonek rolnika oraz domownik (zobacz odsyłacze poniżej:) stale pracujący w tym gospodarstwie, jeżeli rolnik ten, jego małżonek, domownik, nie podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu, nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty, albo nie ma ustalonego prawa do świadczeń z ubezpieczeń społecznych.
Ubezpieczenie z mocy ustawy istnieje niezależnie od woli osoby spełniającej warunki do podlegania temu ubezpieczeniu lub woli płatnika. Z podlegania ubezpieczeniu w trybie obowiązkowym nie można zrezygnować. W każdym zatem przypadku, gdy rolnik lub domownik spełnia wszystkie warunki do obowiązkowego podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników, w tym jeżeli nie podlega obowiązkowo innemu ubezpieczeniu społecznemu na mocy odrębnych przepisów (wyjątek - zob. poniżej: przypisy dotyczące prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej), staje się on ubezpieczonym z mocy ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników".
nie można mówić o spełnianiu wszystkich warunków jak jednym z nich jest praca na roli.
WWO:
" jak przyniosę zaświadczenie z KRUS o wyrejestrowaniu to czy mnie ubezpieczycie"
jeżeli spełnisz pozostałe warunki to tak
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Bezmózg w koncu załapał że czego innego dotycza stanowiska ministerstwa i krusu i teraz sie czepił jednego pytania - sam sobie ustal czy takie przypadki beda czy nie, np. pytając sie krusu.
kochana Olgo2 nie potrafisz odpowiedzieć (raczej nie chcesz) na to pytanie, ponieważ odpowiedź całkowicie zaburza twoja obronę ministerstwa.
odpowiedź jest bardzo prosta: nie ma takiego przypadku.
Nie oczekuje przeprosin
WWO - warunek okresu ubezpieczenia. Masz za mało lat, winnaś być zgłoszona
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
i ok jak nie ma takiego przypadku, przeciez ministerstwo wcale nie twierdzi że jest - wciąz polecam umiejętność czytania zwrotu "jeśli" .
Masz jeszcze jakis bełkot do zakamuflowania wygadywanych przez siebie bz.dur, bo widze że w koncu załapałes czego dotyczy stnowisko ministerstwa a czego krusu?
Biedy bezmózg, stąd "jeśli", że mozliwe tytuły do obowiązkowego ubezpieczenia społecznego moga wynikac z przepisów nie należących do własciwości ministerstwa, tj. np przepisów usawy o ubezpieczeniu społecznym rolników i dlatego ministerstwo na temat "nieswoich" sie nie wypowiedziało tylko wskazane zostało "jeśli".