KRUS zabrał głos w sprawie składania oświadczeń - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 17    [ Posty: 169 ]

Napisano: 03 lip 2014, 11:24

Olga2
śmieszna jesteś. Wg ciebie ministerstwo i KRUS pisało o czymś całkowicie innym. I podobno ja mam schizofrenię....

PS. jak KRUS wstecznie wyrejestruje to kto zapłaci karne odsetki do ZUS?

mam 56 - czego nie rozumiesz?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2014, 11:26

Oczywiście, że nie to samo pismo. Wysil swój móżdżek
No to jeszcze raz ostatni : "Jednocześnie należy wskazać, że w ustawie o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów, jak i w ustawie o świadczeniach rodzinnych, nie wprowadzono definicji zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego ani definicji zaprzestania wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, ani nie odesłano w tym zakresie do innych aktów prawnych.
W związku z powyższym, ocenę, czy dany rolnik, małżonek rolnika, domownik, zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego/wykonywania w nim pracy, czy też nie, ustawodawca pozostawił rolnikowi, małżonkowi rolnika, domownikowi. Przepisy ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów oraz przepisy ustawy o świadczeniach rodzinnych nie przewidują innej drogi dowodowej na ww. okoliczność, niż opisane wyżej oświadczenie. ..........."
mam56

Napisano: 03 lip 2014, 11:28

to pisze ministerstwo
a przeczytaj co pisze KRUS:
"Złożenie zatem przez rolnika, jego małżonka lub domownika, ubiegającego się o przyznanie zasiłku dla opiekuna, specjalnego zasiłku opiekuńczego albo świadczenia pielęgnacyjnego oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego lub wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym wskazuje na niespełnianie przez te osoby warunków do podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników".
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2014, 11:28

do "Olga2"
mam56 pisze:Oczywiście, że nie to samo pismo. Wysil swój móżdżek
No to jeszcze raz ostatni : "Jednocześnie należy wskazać, że w ustawie o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów, jak i w ustawie o świadczeniach rodzinnych, nie wprowadzono definicji zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego ani definicji zaprzestania wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, ani nie odesłano w tym zakresie do innych aktów prawnych.
W związku z powyższym, ocenę, czy dany rolnik, małżonek rolnika, domownik, zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego/wykonywania w nim pracy, czy też nie, ustawodawca pozostawił rolnikowi, małżonkowi rolnika, domownikowi. Przepisy ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów oraz przepisy ustawy o świadczeniach rodzinnych nie przewidują innej drogi dowodowej na ww. okoliczność, niż opisane wyżej oświadczenie. ..........."
mam56

Napisano: 03 lip 2014, 11:30

Elmer pisze:to pisze ministerstwo
a przeczytaj co pisze KRUS:
"Złożenie zatem przez rolnika, jego małżonka lub domownika, ubiegającego się o przyznanie zasiłku dla opiekuna, specjalnego zasiłku opiekuńczego albo świadczenia pielęgnacyjnego oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego lub wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym wskazuje na niespełnianie przez te osoby warunków do podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników".
Czyli mamy 50/50.
mam56

Napisano: 03 lip 2014, 11:32

mam56 nie mamy 50/50
ministerstwo 0, KRUS 100
Ministerstwo ma guzik do gadania co zrobi KRUS i ich komunikat nie ma żadnej mocy prawnej. KRUS nie będzie patrzył co pisze ministerstwo tylko będzie wyrejestrowywał. Ministerstwo wzorem poprzednich lat będzie przez dwa lata udawało Greka.

PS. może przepraszam?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2014, 11:35

UuUu, schozofrenia elmera goni, ogarnij sie człowieku, jesli ty uważasz ze ministerstwo i krus piszą o tym samym, to ty sie czytac na ucz, wielokrotnie pisałam czego dotyczy wyjasnienie ministerstwa, a czego krusu. Czytam twoje bredne ze o tym samym pisza i tylko sie zastanawiam jakie ty leki bierzesz albo dlaczego je odstawiłeś, bo inne wytłumaczenie jest tylko takie, ze ty po prostu czytac nie potrafisz.
Olga2

Napisano: 03 lip 2014, 11:35

Przecież przepisy KRUS mówią wyraźnie, że warunkiem wyrejestrowania małżonka rolnika, jest również zaprzestanie pracy w gospodarstwie domowym związanym z gospodarstwem rolnym. Czyżby o tym zapomnieli?
Gość

Napisano: 03 lip 2014, 11:37

KRUS jeżeli chce wyrejestrować rolnika musi uzyskać oświadczenie od rolnika napisane na ich potrzeby. No tak i ja takie oświadczenie o zaprzestaniu napisałam, zdo mi odmówiono. Czyli moja sytuacja będzie wyglądać tak, z Krusu mnie wyrejestrują, wstecz przy zdo mnie nie ubezpieczą, bo mi go nie przyznano. I to ma być wsparcie ?
wwo

Napisano: 03 lip 2014, 11:37

tak Olga2 masz racje ministerstwo i KRUS nie piszą o tym samym. Ministerstwo nie pisze o ubezpieczeniu rolników i KRUS też mówi o ubezpieczeniu w KRSU. Masz rację dzecko, masz rację...
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 5 z 17    [ Posty: 169 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x