KRUS zabrał głos w sprawie składania oświadczeń - Świadczenia rodzinne

Strona 17 z 17    [ Posty: 169 ]

Napisano: 07 lip 2014, 13:44

Kobieta podlega z macy ustawy ubezpieczeniu w Krus. Czy jak Krus ją zwolni z płacenia składek to mamy ją ubezpieczyć, czy tylko tych na wniosek? Proszę, wypowiedzcie się, zeby nie doszło do sytuacji że ani w Krus, ani w Zus podlegać rolnicy-właściciele nie będą.
mysza

Napisano: 07 lip 2014, 13:49

przeczytaj sobie prosty jak budowa cepa art. 6 ust. 2b ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, to sie może dowiesz kiedy opłaca sie składke do zus, a kiedy nie - ponad 10 lat ten zapis jest bez zmian, a tu sie kolejny z choinki urywa
malik

Napisano: 07 lip 2014, 14:20

a co z tymi którzy otrzymali zwrot świadczenia?
rega

Napisano: 07 lip 2014, 14:26

Do realizacji ustawy o systemie ubezpieczeń rolników został powołany KRUS i oni działają na podstawie przepisów tej ustawy i skoro na podstawie tych przepisów wyrejestrują rolnika - to będzie oznaczało, że jego podleganie się skończyło. Takie formy zaprzestania prowadzenia gosp. ronego otworzy furtkę dla osób posiadających ziemię, bo to oni będą decydować czy będą uprawiać swoją ziemię i płacić KRUS,nie wszyscy rolnicy posiadają duże opłacalne gospodarstwa, wiele jest małych i biednych i dla tych opłacanie składek to też jest wydatek, ale skoro nie będzie takiego przymusu, to decyzje też mogą być różne .... Godne uwagi jest podejście KRUS jak pod wpływem jednej ustawy potrafią się zmienić, gdy chodzi o oszczędności budżetowe. Mam znajomą, która pracuje zawodowo i posiada małe gosp. rolne , w którym ubezpieczony był jej mąż, bo był zgłoszony do pracy w nim. Mężowi odwidziała się po pewnym czasie i praca na tym gospodartwie i znajoma i uciekł gdzieś świat. Ile ta znajoma miała problemów, żeby go wyrejestrować z KRUS a był przeież tylko zgłoszony do pracy, dopiero go wyrejestrowali jak już nastąpił rozwód a trawało to długo - bo trudno z kimś się rozwieść jak kogoś fizycznie nie ma .Dlatego myślę, że całe to stanowisko KRUS jest na potrzeby tej ustawy by zaszachować rolników.
Gość

Napisano: 07 lip 2014, 17:06

ok, wychodzi na to ze znów po d..pie dostaną Ci rolnicy, którym świadczenie odebrano po 30 czerwca. Wcześniej oświadczeń o zaprzestaniu nie trzeba było składać, decyzje wydane, więc co - te osoby też będą weryfikowane przez ośrodki /lub/i Krus? Rolnikami pozostają, bo nie zaprzestali prowadzenia gosp.. Krus mogą opłacać, a co z tymi, którzy teraz te oświadczenia mają złożone? krus ich wyrejestruje, stracą status rolnika i przywileje, np możliwość wysłania dziecka na turnus rehabilitacyjny finansowany przez krus- tam jest wyraźny zapis, że pierwszeństwo mają dzieci na które jest pobierane świadczenie pielęgnacyjne. Gdzie tu sprawiedliwosć? Znów są równi i równiejsi? Albo niech Krus sprostuje ten komunikat, albo niech będą równo traktowani rolnicy- zarówno Ci, którzy świadczenie mają już przyznane ( na starych zasadach), jak też i Ci ubiegający się od maja tego roku.
Wklejam link o tych turnusach, gdzie jak wół pisze o pierwszeństwie dzieci rolników z św,piel.
https://www.krus.gov.pl/zadania-krus/reh ... -w-2013-r/
mysza

Napisano: 07 lip 2014, 20:37

Te zmiany dotyczące rolników obejmują wszystkich rolników, nawet i tych co mieli przyznane po 30 czerwca 2013r. ponieważ już w tym okresie obowiązywała uchwała NSA. Ja to myślę, że niedługo wszystkim nam wyrównają, przecież planują w nowej ustawie: czeki, bony, talony. A tak całkiem poważnie, czy w związku z tym komunikatem ktoś z rolników był już w KRUS ?
Gość

Napisano: 08 lip 2014, 9:33

mysza - tam napisane ze zasiłkek pielegnacyjny a to zupełnie inne swiadczenie niz siwadczenie pielegnacyjne
1986

Napisano: 08 lip 2014, 11:21

ja dzwoniłam do krus i oni jeszcze nic nie wiedzą.
rega

Napisano: 11 maja 2016, 12:57

Witam serdecznie wszystkich na forum jestem od dzisiaj ponieważ bardzo się ostatnio zdziwiłem że chcą mnie wykluczyć z KRUS.
W styczniu 2013 roku podpisałem że zaprzestaję pracy w gospidarstwie i został mi przyznany ZDO. W lutym 2016 zmieniłem miejsce zamieszkanie i nowym MOPS poinformowano mnie abym poszedł do krus i dowiedzia się co ze mna bo oni nie wiedzą. Od stycznia 2013roku sam opłacałem sobie KRUS w miedzyczasie urodziło sie mi dwoje dzieci na które dostałem od KRUSU pieniadz w Dużej jak dla mnie kwocie około 8tyś zł.
A teraz dowiedziałem się że zostanę przeniesiony do ZUS i pewniw bede mósiał oddac otrzymane świadczenia na urodzenie dziecka.
Pomocy czy cos da się zrobić? Prosze doradźcie coś.
Citroen cx

Strona 17 z 17    [ Posty: 169 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x