Kserokopia listy płac pracowników
-
- Stażysta
- Zajmuję się: LP/KS
- Kontakt:
Kserokopia listy płac pracowników
Witam. Mam pytanie. Może głupie ale mam pewne wątpliwości... Pracuję w płacach. Czy główny księgowy może robić sobie kserokopie list płac pracowników? Bo musi mieć dane do meldunków, bo musi mieć dane do ZFŚS... Tak się tłumaczy. Robi ksero wszystkich list wypłat pracowników i podłącza jako załączniki pod swoje dokumenty. Czy to normalne? I czy tak można? A RODO itp?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: LP/KS
- Kontakt:
Re: Kserokopia listy płac pracowników
Naprawdę nikt się nie wypowie????
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
Spróbuj zadać pytanie w dziale "Kadry", może będzie większy odzew.
U nas sprawami płacowymi i księgowymi zajmuje się jedna osoba, tak więc nie ma takiego problemu. Raczej takie dane nie powinny wychodzić z kadr/płac, jeśli nie muszą - wszystko zależy od tego, jaki zakres obowiązków ma u Was główny księgowy. Bo jeżeli np. Ty robisz listy płac, ale roczne PITy-11 robi księgowa, to wydaje się to być uzasadnione. Jeśli masz wątpliwości, to warto to poruszyć w rozmowie z kierownikiem, bo to on odpowiada za ochronę danych osobowych i organizację pracy.
U nas sprawami płacowymi i księgowymi zajmuje się jedna osoba, tak więc nie ma takiego problemu. Raczej takie dane nie powinny wychodzić z kadr/płac, jeśli nie muszą - wszystko zależy od tego, jaki zakres obowiązków ma u Was główny księgowy. Bo jeżeli np. Ty robisz listy płac, ale roczne PITy-11 robi księgowa, to wydaje się to być uzasadnione. Jeśli masz wątpliwości, to warto to poruszyć w rozmowie z kierownikiem, bo to on odpowiada za ochronę danych osobowych i organizację pracy.
- Kinia001
- Referent
- Zajmuję się: Księgowość i cała inna gama
- Kontakt:
Moim zdaniem to raczej nie powinno mieć miejsca. Przecież jako załącznik czy to do ZFŚS czy innej rzeczy wystarczą wykazy potrąceń na którym są nazwiska i kwoty. Tak więc po co komu kserokopia list płac i powielanie ich w różnych miejscach. Jak się ma to wszystko np. do archiwizacji?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowość
- Kontakt:
U mnie płacami i księgowością zajmuje się też ta sama osoba czyli gł.księgowa, więc nie ma takiego problemu. Ale wcześniej jak jeszcze księgowość i płace były prowadzone w Urzędzie Gminy i tam były oryginały list płac, to kierownik Ośrodka robił ksero list bo w razie potrzeby wystawienia zaświadczenia o zarobkach to nie prosił o sprawdzenie kwot w Urzędzie. No ale to było jeszcze przed RODO...
-
- Stażysta
- Kontakt:
To jakaś przesada te kopie. Listy (oryginały) powinny być w jednym miejscu. Pod dokumentami księgowymi mam tylko podsumowanie listy aby rozksięgować. Do zfss pracownicy składają oświadczenia o dochodach według ustalonego regulaminu. Zaświadczenie o wynagrodzeniach wystawia osoba robiąca płace.
-
- Referent
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
Ja nie widzę tu żadnego problemu - główna księgowa odpowiada za gospodarkę finansową w jednostce i osoba , która nalicza płace jej podlega.Tak jest u mnie i jeśli bym chciała robić sobie ksero list to je robię i nie tłumaczę się pracownikowi do czego mi to jest potrzebne.Nic tu nie ma do tego RODO - główna księgowa wie za co odpowiada i taka jest jej decyzja.Pozdrawiam 

-
- Stażysta
- Kontakt:
Owszem, że główna księgowa ma takie prawo. Też nią jestem. Tylko poco mi kopie pod dokumentami księgowymi? Oryginały są w teczce w płacach (opisane i zaparafowane) i zawsze można do nich sięgać w różnych celach. Owszem nawet skserować ale potem należy je zniszczyć. Po co maja krążyć dwa egzemplarze. Kiedyś też robiłam płace.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
Jestem tego samego zdaniazosia42 pisze:Ja nie widzę tu żadnego problemu - główna księgowa odpowiada za gospodarkę finansową w jednostce i osoba , która nalicza płace jej podlega.Tak jest u mnie i jeśli bym chciała robić sobie ksero list to je robię i nie tłumaczę się pracownikowi do czego mi to jest potrzebne.Nic tu nie ma do tego RODO - główna księgowa wie za co odpowiada i taka jest jej decyzja.Pozdrawiam
-
- Referent
- Zajmuję się: ksiegowa
- Kontakt:
Głowna księgowa NIE POWINNA robić kserokopii list płac do swoich celów. Odpowiada za gospodarkę finansową w jednostce ale co do tego mają kserokopie list płac. Tworzenie zbędnych dokumentów do których mogą mieć wgląd osoby niepowołane do tego, nie powinno mieć miejsca zwłaszcza jeśli chodzi o listy płac. Główny księgowy ma nieograniczony dostęp do tych list i zawsze kiedy zachodzi taka potrzeba może sięgnąć do oryginału i zbędne jest tworzenie kserokopii.
Oprócz Kserokopia listy płac pracowników - Księgowość przeczytaj również:
posiłek w szkole i w domu/dożywianie
Kontrola UW dotacja 2030 wykorzystanie niezgodnie z przeznac
odsetki bankowe z tyt.kapitalizacji??
świadczenie 500+ w formie rzeczowej
Paragraf na licencje do obsługi 500+
Nowe konto do programu "Opieka 75+"
sprawozdanie RB-JST-MOPS-dotacje
Prace interwencyjne - instytucja kultury
Poprawne księgowanie zasiłku chorobowego
VAT jak rozliczacie współczynnikiem czy prewspółczynnikiem
Wydawanie decyzji św. opieki zdr.-pytanie do MAZDY
Nowe 500 plus - finanse, księgowość i sprawozdawczość budżet
rozliczenie wpłat, odsetki na TW nienależnie pobrane świadcz
Zasiłek stały od 1.04, zdrowotna od 7.05
Delegacją czy ryczałtem rozliczacie wyjazdy?
Przekazanie funduszu alimentacyjnego do gminy