kserokopie wywiadów alimentacyjnych - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 mar 2018, 11:34

jestem OWD, mam wniosek w Policji w związku z art.209 par.1 kk ,żądają kserokopii wywiadów alimentacyjnych od 2013 roku ? mieliście już coś takiego? wysyłać kserówki, co wy na to?
GRAS
Starszy referent
Od: 17 maja 2017, 9:15
Zajmuję się: FA

Napisano: 12 mar 2018, 8:57

Policja, realizując swoje zadania, może zwracać się o pomoc do różnych podmiotów, w tym o udostępnienie określonych dokumentów, procedur czy informacji, które są własnością tych podmiotów. Zgodnie z art. 14 ust. 1 ustawy o Policji, wykonując czynności operacyjno-rozpoznawcze, dochodzeniowo-śledcze, administracyjno-porządkowe, policja ma prawo żądać niezbędnej pomocy od instytucji państwowych, organów administracji rządowej i samorządu terytorialnego oraz przedsiębiorców prowadzących działalność w zakresie użyteczności publicznej. Wymienione podmioty w zakresie swojego działania zobligowane są do udzielenia tej pomocy.
Uprawnienie policji do żądania określonych informacji zostało także uregulowane w art. 15 § 2 Kodeksu postępowania karnego (kpk). Zgodnie z nim wszystkie instytucje państwowe i samorządowe są zobowiązane do udzielania pomocy organom prowadzącym postępowanie karne w terminie wyznaczonym przez te organy. Oznacza to, że jeżeli policja zwróci się np. o przekazanie dokumentacji niezbędnej do prowadzenia postępowania, muszą one taką dokumentację udostępnić we wskazanym czasie.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 12 mar 2018, 15:56

dzięki powiedź i wyjasnienia, duzo sie od ciebie mozna nauczyć,
GRAS
Starszy referent
Od: 17 maja 2017, 9:15

Napisano: 01 lut 2019, 15:03

Witam, czy w związku z RODO powinnam udostępniać na prośbę policji wszelką dokumentację dot. niealimentacji dłużnika? Rozumiem, że wszelkie dokumenty wydane przez nasz OPS tak ale czy mam prawo udostępniać wyroki sądów czy informacje otrzymane od komornika? Tym bardziej że często w posiadaniu mam kopie wyroków nie oryginały więc nawet nie potwierdzę tego za zgodność... Ostatnio na szkoleniu u P. Mazurkiewicza było mówione że absolutnie nie powinniśmy udostępniać nie naszych pism, jest to nie zgodne z RODO. Jak Wy robicie? I czy jest na to jakaś podstawa prawna?
Ivona79
Praktykant
Od: 20 sie 2014, 15:08
Zajmuję się:

Napisano: 04 lut 2019, 13:57

Ponawiam pytanie, udostępniacie wyroki czy zaświadczenia od komornika innym organom?
Ivona79
Praktykant
Od: 20 sie 2014, 15:08
Zajmuję się:

Napisano: 04 lut 2019, 14:02

Co innego jest udostępnić dokumenty policji a co innego innym organom. Jeśli chodzi o tych drugim to nie przesyłam im żadnych dokumentów.
jolka2
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 14:35

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x