...a nic. Przecież wydajecie decyzję stosując ustawę np. o świadczeniu wychowawczym na okres świadczeniowy. Przecież rok budżetowy nie pokrywa się z okresem świadczeniowym. Nie ma żadnej dyscypliny finansów publicznych.
zapytam od strony czysto technicznej:
księgowość otrzymuje plik decyzji przyznających, mają one różne terminy realizacji i liczbę dzieci, i teraz siadam i liczę? przeliczam kilkaset decyzji i sumuję?
Przyznaję się, nie byłam na szkoleniu u Pana Wojtani, dlatego moje pytanie czy proponuje Pan księgowanie decyzji z kontrahentem? później wydatek pomniejsza to zobowiązanie w stosunku do klienta?
wydział finansowy jednoosobowy .... czarno to widzę
ps. przy czym wyjaśnienia Pana Wojtani przyjmuję i nawet się zgadzam, ale w zderzeniu z praktyką jakoś tego nie widzę.
Ja też czarno to widzę...
Myślicie, żeby zacząć księgowanie na koncie 640 od decyzji z 2016 roku, czy te z 2015 też doksięgować (zasiłki rodzinne - chyba nierealne...)
Kolejny problem: mój Dział merytoryczny może mi dać rejestr decyzji (nr decyzji, dla kogo świadczenie), ale tam nie będzie kwot decyzji na cały okres zasiłkowy, np że w kwietniu wydano 20 decyzji 500+ łącznie na wartość 180000 zł...
Czy Wasi merytoryczni też nie są w stanie robić zestawień (kwotowych) wydanych decyzji???
Uprzejmie przypominam, iż główny księgowy OPS ma troszkę władzy nad pracownikami merytorycznymi.
Wynika to z art 54 ust 3 UOFP i dotyczy kontroli wstępnej. Wasz podpis jest ważny a jego brak oznacza kłopoty dla pracownika merytorycznego....
A co do samego księgowania to proszę sobie przypomnieć co mówiłem o art 16 UOR i braku zasady zapisu powtarzanego. Nie ma jej od 2002 roku w UOR. A zatem na koniec miesiąca możecie księgować zapisem zbiorczym jedną kwotą....
A właśnie! co w przypadku, gdy wartość decyzji przewyższa plan finansowy? Zaangażowanie będzie większe od planu! To dopuszczalne? mój skarbnik tego nie przyjmie.
w tej chwili planu na 500+ starczy na 4 miesiące.
Przy którym dekrecie zastosować paragraf kosztowy, żeby program ładnie mi zrobił Rb-28s. pracuje na Groszku. Jak dam przy księgowaniu decyzji, to będzie mi ciężko uzgodnić klasyfikację, bo koszty będą w wysokości zaangażowania. a Będę musiała zaksięgować koszty żeby wyszło zobowiązanie w Rb-28s.