księgowanie decyzji 500+ przez konto 640 - Księgowość

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 21 kwie 2016, 7:47

TWoj pisze:Uprzejmie przypominam, iż główny księgowy OPS ma troszkę władzy nad pracownikami merytorycznymi.
zrobił mi Pan dzień :D u nas merytoryczni ani myślą nawet zestawień robić :D dlatego jest to dla mnie niewykonalne, dostać decyzję najpierw bym musiała :roll:

TWoj pisze:...ciut wysiłku Państwa czeka. Ale tylko ciut ;)
ja się pracy nie boję... ale racjonalnie podchodzę do tematu

pozdrawiam serdecznie
czarnotowidzę

Napisano: 21 kwie 2016, 8:20

Przecież programy do obsługi świadczeń pozwalają na wydruk zestawienia świadczeń przyznanych w danym okresie oraz kwotę świadczeń.
Zosia1

Napisano: 21 kwie 2016, 8:50

naprawdę? dzięki za podpowiedź 8-)
czarnotowidzę

Napisano: 21 kwie 2016, 22:58

Spokojnie.. DASZ RADĘ.

Proponuję najpierw zająć się świadczeniem wychowawczym, potem świadczeniami rodzinnymi , potem funduszem alimentacyjnych, itp.

Począwszy od 2002 roku osobą szczególną, której na mocy przepisów UOFP powierzone zostają obowiązki z zakresu kontroli wstępnej oraz prowadzenia rachunkowości jest główny księgowy.

Szczególność pozycji jest określona poprzez prawo do odmowy podpisania dokumentu oraz w systemie tzw. "podwójnego podpisu" (każda operacja gospodarcza lub finansowa musi być kontrasygnowana przez głównego księgowego).

A skoro tak to główny księgowy ma władzę nad pracownikiem merytorycznym i jeśli ten nie będzie dostarczał stosowanych danych to w ramach tzw. kontroli wstępnej główny księgowy dość łatwo może uporządkować swe relacje a pracownikami merytorycznymi....

...DASZ RADĘ.

Pozdr TWoj
TWoj

Napisano: 22 kwie 2016, 9:35

A jak mają sobie poradzić zwykli księgowi - optował Pan za likwidacją księgowości OPS i część gmin przejmuje zadania. Skarbnik ma wymuszać zestawienia od merytorycznych?
Anna5

Napisano: 22 kwie 2016, 11:58

...na każdym szkoleniu dot. SCUW mówiłem aby połączyć OPS z innymi jednostkami pomocy społecznej ale ze względu na specyfikę zadań nie uważam za dobry pomysł włączać OPS do SCUW.

Jednakże jeśli mam księgowego, który od lat ignoruje przepisy i zasady to jest sposób aby się go pozbyć zgodnie z UOFP, gdyż po utworzeniu SCUW z mocy prawa niknie etat gł. księgowego w jednostce obsługiwanej.

Ale to każdorazowo decyzja RADY.

Radni mają takie prawo ...i już....
Twoj

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x