Bardzo proszę po koleżeńsku pracowników socjalnych w DPS o opinie, informacje, refleksje i przepisy prawne dotyczące księgowania wpłat i wypłat środków depozytowych mieszkańca DPS przez tą właśnie grupę zawodową.
dotychczas tez myslałam że nikt nie wpadnie na tak absurdalny pomysł, ale...moje przekonanie zostało wystawione na próbę...czy ktoś ma jeszcze doświadczenia w temacie...
Ja jako pracownik socjalny mam w zakresie obowiązków prowadzenie kasy depozytowej. Przyjmuje renty , dokonuje wypłat oraz rozliczam odpłatność za pobyt.
żeby skończyło się na przyjęciu i wypłaceniu renty to pół biedy, prosta ewidencja. ale co jesli srodki sa odprowadzane na konto, płatności przelewowe i ta cała reszta która ja wyczuwam jako księgowość?
U mnie księgowaniem depozytów zajmuje się kasjerka. My pracownicy socjalni naliczamy odpłatność, odpisy, nieobecności, zwroty, dopłaty itp. Nie mamy styczności z pieniędzmi mieszkańców. Ewentualnie dla "leżących" i "niekumatych" robimy drobne zakupy i rozliczamy fakturami, ewentualnie paragonami.