Odpłatność za DPS a kredyt hipoteczny. - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 24 sie 2015, 15:47

Witam, mam problem z Mopsem w mojej miejscowości. Mianowicie moja babcia od strony ojca od kilku lat przebywa w DPS. Do tej pory wraz z zoną i synem nie ponosiliśmy odpłatności za pobyt gdyż nasze dochody nie przekraczały kryterium socjalnego. Sytuacja zmieniła się gdy wraz z moją mamą (rozwiedzioną z ojcem) i zoną zaciągnęliśmy kredy hipoteczny na zakup domu. Kredyt nie wpłynął na nasze konto bezpośrednio tylko na konto sprzedających dom. Mops niestety potraktował to jako mój i żony przychód, i wyliczył że mamy pokrywać 70% pobytu mojej babci w dps to jest 2200zł miesięcznie przy dochodzie rodziny 2800zł i kwocie kredytu 1050zl, nie wspominając już o innych rachunkach. Mama nie dokłada się do spłaty gdyż wniosła już swój wkład w kupno domu i prowadzi oddzielne gospodarstwo domowe. Po pierwszym odwołaniu do SKO zapadła decyzja o ponownym rozpatrzeniu wniosku ze względu na błędy merytoryczne i złe wyliczenia ze strony Mopsu. Ponownie został przeprowadzony wywiad, ale pracownica już zapowiedziała że policzą nam ponownie kwotę kredytu do przychodu, i znowu trzeba będzie się odwoływać do SKO. Czy to jest normalna praktyka w Mopsach że zrujnować rodzinę i zadłużyć. Jak wygląda to w innych miastach?
Martin0s2
Praktykant
Od: 22 cze 2015, 11:12
Zajmuję się:

Napisano: 11 wrz 2015, 14:22

Ale przecież to nie był wasz dochód. Poza tym zobowiązani do alimentacji w myśl przepisów są np. jeśli babcia jest w dps jej dzieci i małżonek, a nie wnuki. Jeśli jeszcze raz zobowiążą was do alimentacji proszę się odwoływać do SKO.
Aaaaaa

Napisano: 11 wrz 2015, 14:55

zobowiązani są zstępni i wstępni, czyli wnuki też
al.a

Napisano: 17 wrz 2015, 8:33

Aaaaaa pisze:Ale przecież to nie był wasz dochód. Poza tym zobowiązani do alimentacji w myśl przepisów są np. jeśli babcia jest w dps jej dzieci i małżonek, a nie wnuki. Jeśli jeszcze raz zobowiążą was do alimentacji proszę się odwoływać do SKO.
Co za bzdura! Przecież kredyt hipoteczny, ani żaden inny nie jest dochodem. To nie są pieniądze klienta, tylko banku. Czyli jak Klient kupi na kredyt lodówkę, czy pralkę, to kwota, jaką bank wpłaci sklepowi jest dochodem Klienta?
DPS_EDO

Napisano: 18 wrz 2015, 12:33

dochód - -art 8 ust 3 ustawy o pomocy społecznej. Widać urzędnicy mają nóż na gardle że czepiają się kredytów hipotecznych - wiadomo a może się nie połapie i będzie płacił. powodzenia walczcie o swoje.
dps

Napisano: 19 wrz 2015, 17:19

Już trzeci raz się odwołujemy od decyzji Mopsu bo za każdym razem Sko odrzuca ich decyzję do ponownego rozpatrzenia z powodu błędów zawartych w ich decyzjach, a oni za każdym razem rozpatrują go w ten sam sposób powołując się na to że kredyt podobnie jak pożyczkę trzeba wliczyć do dochodu. Paranoja normalnie. Prawnik radzie żeby decyzję zaskarżyć do WSA bo inaczej będziemy z nimi tak się przepychać :( Normalnie ręce opadają co w tym kraju się dzieje :/
Martinos2

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x