umieszczenie w dps bez zgody - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 08 wrz 2015, 13:55

Witajcie
potrzebuję pomocy, mam taką oto sytuację : osoba psychicznie chora, skompletowałam dokumenty, wysłałam do pcpr Pan został wpisany na listę oczekujących z przewidywanym terminem przyjęcia do dps na I kwartał przyszłego roku. W ostatnim okresie jego stan się pogorszył jest niebezpieczny dla otoczenia, siostra z którą mieszka nie daje sobie z nim rady.
Obecnie Pan przebywa w szpitalu psychiatrycznym. Czy w trakcie oczekiwania na miejsce w dps mogę, jako OPS wystąpić do sądu o umieszczenie Pana w dps bez jego zgody. Przy skladaniu wniosku Pan wyraził zgodę, obecnie w związku z pogorszeniem jego stanu zdrowia może byc różnie, może nie chcieć do dps, co robić?
danka

Napisano: 09 wrz 2015, 9:02

szkoda, że nikt nie chce pomóc
danka

Napisano: 10 wrz 2015, 11:02

Jeżeli klient nie wyraża zgody na umieszczenie lub nie jest zdolny do jej wyrażenia, możesz wystapić do sądu o umieszczenie bez zgody. ale musisz mieć ten fakt potwierdzony - albo jego oświadczeniem że nie wyraza zgody na umieszczenie w dps lub też zaświadczeniem lekarza (w tym wypadku psychiatry) że gość nie jest zdolny do swobodnego wyrażenia wolu (ustawa o ochronie zdrowia psychicznego). no bo skoro zawnioskował już o umieszczenie i nie wycofał swojej zgody, to opcja asekuracyjnego wystąpienia do sądu nie jest dobrym pomysłem.
al.a

Napisano: 11 wrz 2015, 13:15

dziękuję al.a , napisałam już do sądu i teraz nie wiem co z tego wyniknie :o
danka

Napisano: 01 paź 2015, 8:49

Teraz odbędzie się normalnie sprawa sądowa. Dobrze byłoby iść na sprawę i zabrać ze sobą dokumenty potwierdzające obecny stan zdrowia Pana. U na to zakończyło się na jednej sprawie sądowej. Możesz tęż porozmawiać w szpitalu czy do czasu otrzymania wyroku mogą go zatrzymać lub poszukać innego DPS dla osób psychicznie chorych i na czas oczekiwania na miejsce w DPS umieścić go w innym ośrodku.
Ninka :)

Napisano: 30 mar 2016, 14:16

danka pisze:dziękuję al.a , napisałam już do sądu i teraz nie wiem co z tego wyniknie :o

Witam. Mam prośbę: dałoby sie "pozyczyć" takiego wniosku jako wzoru? mam podobny problem. z góry dzięki
Wanka
Praktykant
Od: 23 mar 2016, 15:21
Zajmuję się:

Napisano: 10 sie 2016, 16:54

Ma kto wzornik do wrzucenia? Z góry dzięki.
maliniak33
Praktykant
Od: 10 sie 2016, 16:44
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x